Dieta si nutritie

#cancer #gratar #alimente gratar # prepararea alimentelor

Preparatele la gratar: sanatoase sau nu?

Alimentele preparate la gratar sunt preferate in sezonul estival, in special la iesirile la padure alaturi de prieteni. Aceste preparate au un gust bun, sunt savuroase si suculente. Consumul in exces de alimente la gratar are insa numeroase riscuri pentru sanatate.

Prepararea la gratar a carnurilor sau legumelor este o metoda de gatit foarte populara si recomandata de nutritionisti. Spre deosebire de prajire sau calire, aceasta meoda nu foloseste grasimi sau uleiuri suplimentare. Este astfel foarte benefica pentru persoanele care vor sa aiba un stil de viata sanatos .
 

Ce se intampla cand gatesti alimentele la gratar


Prepararea la gratar a alimentelor, in special a carnii, la temperaturi foarte ridicate, duce la formarea de substante carcinogene, chimicale care sunt in stransa legatura cu dezvoltarea cancerului.

Carnea rosie, de pasare sau fructele de mare contin anumite proteine, care reactioneaza atunci cand sunt prepagatite la temperaturi foarte ridicate, ca in cazul gratarului. Aceste proteine formeaza anime heterociclice, substante chimice care afecteaza ADN-ul si contribuie la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, in special cancere de stomac si colon.

Si alte chimicale precum hidrocarbonul aromatic policiclic contribuie la dezvoltarea cancerului. Aceasta substanta se formeaza atunci cand alimentele sunt gatite la flacara si produc fum.

Chimicalele formate in fum se depoziteaza apoi in aceste reparate. Partile arse, inchise la culoare ale preparatelor la gratar contin cele mai mari cantitati de hidrocarbon aromatic policiclic.
 

Riscurile consumului de alimente la gratar


Atunci cand prepari mancarea pe gratar, singura bariera intre preparate si sursa de caldura o reprezinta grilajul. Expunerea la temperaturi ridicate face ca alimentele sa se topeasca. La peste 200 de grade Celsius, anumite proteine din alimente sunt transformate in animo acizi cancerigeni care se evapora.

Acesti amino acizi patrund in alimente si de aici in organism, ducand la numeroase complicatii de sanatate. Aceste substante cancerigene pot provoca cardiomiopatie, o afectiunea cardiaca degenerativa care duce la inflamatia si distrugerea tesuturilor.

Persoanele care consuma cantitati mari de preparate la gratar sunt mult mai expusi riscurilor unro numeroase afectiuni. Printre acestea se numara afectiuni ale pancreasului, ficatului, sanilor si aparatului digestiv. Fumul rezultat din prepararea alimentelor la gratar poate afecta si sistemul respirator.
 

Cum sa prepari alimentele la gratar in mod sanatos


Cu toate ca exsita numeroase riscuri asociate cu consumul de alimente la gratar, acest lucru nu trebuie sa te sperie. Invata sa gatesti sanatos si sa reduci la minim riscurile.

Iata ce poti face pentru a consuma preparate sanatoase :
 

  • foloseste bucati de carne fara grasime sau piele;
  • evita consumul de carnuri cu grasime precum coastele sau carnatii;
  • pune carnea pe gratar dupa ce carbunii s-au stins;
  • evita sa consumi partile foarte arse sau negre;
  • inainte de a gati carnea pe gratar marineaz-o timp de cateva ore, sau peste noapte, in sosuri pe baza de otet, suc de lamaie, vin rosu. Aceste ingrediente sunt bogate in antioxidanti, reducand astfel efectele nocive substantelor cancerigene;
  • scurge bine carnea atunci cand o iei de pe gratar;
  • inveleste pestele in folie de aluminiu inainte de a-l pune pe gratar;
  • asociaaza intotdeauna preparatele la gratar cu salate din legume proaspete.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare