Dieta si nutritie

#sport #fitness #supraponderal #nutritie #dieta #cum sa slabesti #riscurile obezitatii

Poti fi si plinut, si in forma? Afla ce spun specialistii!

Exista o prejudecata conform careia persoanele slabute sunt automat si sanatoase, si in forma. Chiar daca este o conceptie intalnita frecvent, nu este neaparat si adevarata. Exista foarte multe persoane supraponderale, care fac miscare regulat, si care sunt astfel mult mai sanatoase decat cele slabe, care nu fac sport deloc.

Fara indoiala, mentinerea unei greutati corporale normale este vitala pentru o sanatate de fier, iar kilogramele in plus maresc riscul de afectiuni serioase. Insa nu intotdeauna indexul masei corporale si greutatea sunt indicatori ai sanatatii.

Numeroase studii arata ca o inima sanatoasa, in forma, este de obicei cel mai bun indicator al starii generale de sanatate. Persoanele supraponderale, dar care fac sport regulat, sunt mult mai putin expuse riscului de deces in urma afectiunilor cardiace decat persoanele mai slabe, dar care nu sunt in forma.


Cum sa reduci riscurile

Chiar daca este posibil ca efectele negative ale obezitatii sa fie atenuate prin miscare regulata, nu inseamna ca o persoana supraponderala este complet sanatoasa. Riscurile la care se supun persoanele supraponderale si cele obeze sunt dramatice, insa miscarea ajuta.

Astfel, sportul, chiar si in cazul persoanelor supraponderale, protejeaza organismul uman de afectiunile cardiace si infarct. In plus, este de mare ajutor si in prevenirea afectiunilor cronice si in demersul de imbunatatire a sanatatii cardiovasculare.

De asemenea, miscarea reduce si riscul de diabet si ii ajuta pe oameni sa inteleaga eforturile pe care trebuie sa le depuna pentru a ramane in forma. Chiar daca, prin miscare, nu este atinsa greutatea dorita, normala, exercitiul fizic are totusi un impact pozitiv, de mare amploare, asupra intregului organism.


Mai mare inseamna mai bine?

Unii specialisti sunt de parere ca in unele cazuri, kilogramele in plus sunt benefice pentru sanatate. Cateva kilograme in plus ajuta la reducerea riscului de osteoporoza, deoarece acestea determina marirea densitatii osoase.

In plus, specialistii avertizeaza asupra riscurilor pentru sanatate a unei constitutii mai firave. Persoanele cu o greutate mult sub cea normala prezint un risc marit de mortalitate pe masura ce inainteaza in varsta.


Cum afli daca esti in forma

Exista mai multe metode prin care poti afla daca organismul tau este in forma, indiferent de greutatea corporala. Iata mai jos cateva cai simple prin care sa iti testezi organismul:

Urca scarile. Un exercitiu de baza este sa renunti la lift si sa urci scarile. Incearca sa urci 3 - 4 etaje, fara sa te opresti, si observa cum te simti la final.

Cronometreaza-ti antrenamentele. Daca esti inscris la o sala de aerobic sau fitness, incearca sa cronometrezi cat timp rezisti in timpul orelor. Specialistii recomanda cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi. Astfel, daca poti efectua antrenamente intense timp de 30 - 60 de minute de cel putin 3 ori pe saptamana, ai un corp tonifiat.

Monitorizeaza rata cardiaca. Cu cat ai un tonus mai ridicat, cu atat este mai mica rata cardiaca. Daca rata cardiaca creste peste valorile normale dupa doar 5 minute de mers pe jos, este foarte posibil sa ai un sistem cardiovascular obosit.

Sursa foto: healthland.time.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare