Dieta si nutritie

#post #mancare de post #meniu de post #detoxifiere #mancare #alimentatie #craciun

Postul Craciunului si detoxifierea organismului

De luni, 15 noiembrie, incepe postul Craciunului , iar timp de 40 de zile credinciosii vor renunta la alimentele de origine animale si vor incerca sa puna pe masa doar mancaruri vegetale. Din punct de vedere medical, postul poate fi considerat o detoxifiere sanatoasa, extrem de bine-venita.


Detoxifierea reprezinta eliminarea din organism a toxinelor si a bacteriilor acumulate de-a lungul timpului in intestine, ficat si sange. Detoxifierea este un proces absolut necesar pentru un organism sanatos .


O detoxifiere completa te va ajuta sa ai o stare de spirit mai placuta, sa ai o piele mai stralucitoare si mai frumoasa si sa ai o stare generala mult mai buna.


Bolile, consumul de medicamente si alimente nesanatoase, oboseala si lipsa miscarii fizice, sunt factori care in timp duc la acumularea de toxine in organism, iar postul este o perioada perfecta pentru incepe eliminarea acestora.


Tu ai nevoie de o detoxifiere?


Ar fi bine sa tii postul care urmeaza, daca ai urmatoarele simptome:

 

  • Depuneri pe limba
  • Halena (mirosul neplacut al gurii)
  • Gust de metal in gura
  • Dureri de cap
  • Somnolenta si oboseala
  • Apatie
  • Digestie proasta
  • Nevoie exagerata de dulciuri
  • Transpiratie abundenta si urat mirositoare
  • Prezenta inexplicabila a cosurilor pe piele.


Toate aceste simptome sunt provocate de depunerea de toxine in intestine, ficat si sange. Acestea sunt semnalele pe care ti le transmite corpul tau atunci cand are nevoie de o detoxifiere, asa ca ofera-i ce isi doreste, pentru sanatatea ta.


Iata ce trebuie sa mananci, dar si alimentele de care trebuie sa te feresti in postul Craciunului, pentru o detoxifiere completa:


Fructe


In loc sa mananci sticksuri, saratele , batoane dulci sau chipsuri, mananca foarte multe fructe, cat mai variate. Opteaza pentru banane, mere, portocale, pomelo, struguri, mandarine, clementine, ananas (de preferat proaspat si nu in conserva pentru ca acesta contine foarte mult zahar).


Asadar, cand mergi in supermarket, aprovizioneaza-te cu cat mai multe fructe. Ia cate trei bucati din fiecare, astfel incat sa le consumi intr-un mod cat mai variat.


Legume


Desi multa lume atunci cand se gandeste la post, se gandeste automat la cartofi si fasole, acestea nu sunt singurele legume care pot fi consumate in aceasta perioada. Fa-ti supe, salate sau gustari din rosii, castraveti, conopida, varza, morcovi, telina, hrean, sfecla rosie, porumb, ardei gras etc.


Din legume poti face o pizza extraordinar de gustoasa. Aseaza pe blat ciuperci, porumb, ardei gras, ciuperci , soia si multe rosii. Cu siguranta te vei bucura de aceasta masa copioasa. Gasesti aici si alte retete de post.


Oleaginoase


Consuma in  fiecare zi alune, migdale, nuci, seminte de floarea soarelui sau de dovleac, arahide, fistic sau susan. Acestea nu doar ca sunt foarte sanatoase si contin multe grasimi bune, dar iti fac plinul de energie, atat de necesar pentru a duce la capat orice zi, oricat de grea, strasanta si istovitoare ar fi.


Soia


Soia
simuleaza aproape perfect gustul de carne, insa diferenta este ca aceasta este mult mai sanatoasa. Nu contine colesterol sau grasimi, ci doar fibre, vitamine si saruri minerale.


Iar partea cea mai buna este ca soia poate fi consumat sub forma de carne, branza, lapte sau pateu. De exemplu, la raftul de conserve, vei putea gasi pateuri vegetale, pe baza de soia, care sunt la fel de gustoase ca cele pe baza de carne.


Miere


Daca ai pofta de ceva dulce, opteaza pentru miere. Consum-o ca atarare, in combinatie cu scortisoara , adaug-o peste un mar dat pe razatoare sau utilizeaza-o pentru indulcirea ceaiului.


Mierea are o multime de beneficii printre care: scade colesterolul rau, previne aparitia bolilor cardio-vasculare,  intareste sistemul imunitar, stimuleaza digestia si indeparteaza acneea.


Lichide


Consuma cat mai multe lichide cum ar fi: siropuri si sucuri 100% naturale, apa plata si ceaiuri.


Fereste-te de:

  • Prajeli
  • Apa de la robinet, sucuri carbogazoase, sucuri  din comert
  • Alcool
  • Tutun
  • Zahar
  • Dulciuri si alte produse care contin E-uri, coloranti si conservanti.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare