Dieta si nutritie

#alimentatie #popcorn #dieta

Popcornul, mai caloric decat un hamburger

Popcornul este o incantare atunci cand mergi la cinema sau atunci cand vizionezi un film la tine acasa. Captat de actiunea filmului, mananci fara oprire si pana sa iti dai seama, pachetul cu floricele a ajuns deja la final. 


Floricelele cumparate din comert sau preparate la intrarea in salile de cinema nu sunt atat de sanatoase pe cat sunt de gustoase ori pe cat de rapid se termina. O analiza nutritionala a acestui delicios aliment scoate la suprafata un rezultat surprinzator: popcornul este plin de grasimi saturate , sodiu si calorii.


O punga mare cu popcorn contine 1200 de calorii, 980 miligrame de sodiu si 60 de grame de grasimi, in timp ce o punga medie contine 670 de calorii si 550 miligrame de sodiu. Iar, daca se mai adauga si o lingurita cu unt, acestea vor avea 130 de calorii in plus.


Astfel ca o portie mare de popcorn cu unt este similara cu o omleta cu sunca de la micul-dejun, un Big Mac cu cartofi prajiti , sau o friptura mare.


Aceste descoperiri au surprins o mare parte din consumatori, mai ales ca majoritatea acestora vedeau popcornul ca pe o gustare sanatoasa si usoara.


Marion Nestle, profesor de nutritie la Universitatea New York considera ca problema este de fapt cantitatea de popcorn consumata. Acesta a afirmat ca „o punga mare reprezinta trei patrimi din necesarul zilnic de calorii”, dar in acelasi timp este de parere ca un bol mic de floricele ar fi recomandat.


Totodata, popcornul care se prepara la cuptorul cu microunde contine o serie de arome (in special arome artificiale de unt sau cascaval) despre care s-a descoperit ca pot produce boli respiratorii.


De cealalta parte, s-a descoperit ca popcornul ar putea preveni cancerul deoarece are un continut foarte mare de polifenoli, adica o serie de antioxidanti care imunizeaza organismul. Studiul a fost condus de chimistul Vinson de la universitatea Scranton din Pennsylvania, iar acesta a declarat ca „suntem surprinsi de nivelul de polifenoli existenti in popcorn – in opinia mea este o mancare buna daca este consumata cu limite”.


Acelasi studiu a masurat concentratia de polifenoli din cereale, iar rezultatul a fost la fel de uimitor ca si in cazul popcornului: cerealele intregrale sunt o sursa bogata de antioxidanti.


De asemenea, popcornul este bogat in fibre, de care organismul are foarte mare nevoie mai ales pentru a se proteja de cancerul de colon.


De retinut! Popcornul in stare naturala, fara adaos de unt, cascaval, sare sau grasimi este un produs sanatos, sarac in calorii si sodiu. Astfel, poate fi considerat o gustare recomandata si nicidecum blamata.


Atentie! Academia Americana de Pediatri recomanda parintilor sa nu dea popcorn copiilor sub 4 ani deoarece exista riscul de a se ineca.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare