Poftele iti saboteaza cura de slabire? Iata cum le vii de hac!

Dieta si nutritie

#cura de slabire #dieta #pofte #sfaturi dieta

Poftele iti saboteaza cura de slabire? Iata cum le vii de hac!

Scenariul iti este familiar: ai inceput noul an cu hotararea de a scapa de cele cateva kilograme in plus care te despart de silueta de vis. Ai rezistat eroic in fata tentatiilor in primele saptamani, ba chiar ai mers si la sala in mod regulat. Insa, intr-o dupa-amiaza, pe cand erai deja obosit si infometat, un coleg te-a servit cu o prajitura. Iar rezistenta ta s-a facut tandari. Inainte de a da cu piciorul complet curei de slabire, afla ca poti, de fapt, spune "nu" tentatiilor. Iata cum!
 

Lipsa de autocontrol? Nu tocmai!

Ce se intampla atunci cand nu reusesti sa refuzi o bomba calorica absolut delicioasa, desi ti-ai promis nu te vei mai atinge de asa ceva pana nu ajungi la greutatea dorita? Conform specialistilor, desi ai putea crede ca de vina este lipsa de autocontrol, realitatea este alta: de fapt, nu (mai) esti suficient de motivat pentru a te abtine de la tentatia in cauza.

Mai precis, este vorba despre felul in care percepi situatia in care te afli. Astfel, daca regimul de slabit ti se pare o "datorie" pe care o ai de dus la bun sfarsit (asadar, nu neaparat ceva ce iti doresti, ci pe care te simti obligat sa il duci la indeplinire), sunt slabe sanse sa reusesti sa iti mentii motivatia pe termen lung, cu atat mai mult daca, in realitate, tu iti doresti (pentru ca asta iti da o stare de bine, macar pentru moment) sa mananci o felie de tort cu ciocolata si sa lenevesti in fata televizorului, in loc sa te spetesti la sala.

Transforma "datoria" in "dorinta"!

Acestea fiind circumstantele carora trebuie sa le faci fata, secretul evitarii ispitelor consta in transformarea perceptiei pe care o ai asupra curei tale de slabire si a activitatilor care o implica - mai exact, este important sa transformi "indatorirea" in "dorinta"!

Conform dr. Michael McKee, psiholog in cadrul Clinicii Cleveland, oamenii reactioneaza mai bine la dorinte decat la "porunci". "Imi amintesc ca, pe cand eram doar un copil, imi spuneam 'Hai sa duc gunoiul'. Dar daca mama imi zicea sa fac asta, refuzam", a precizat dr. McKee.

Cand vine vorba despre scaderea in greutate, cel mai probabil nu iti va veni sa te apuci de o cura de slabire, sa renunti la alimentele x, y, z si sa incepi sa faci miscare in mod regulat doar pentru ca asa ti-a recomandat medicul (deci, fiindca asa "trebuie"). Secretul consta in gasirea unor motivatii interne, stabilind de ce te-ar face fericit/a eliminarea surplusului de kilograme.

Daca iti propui sa faci mai multa miscare, o varianta de a reusi sa te tii de acest tel este aceea de a practica un tip de sport sau de exercitii fizice care iti da o stare de bine. Iar posibilitatile sunt nenumarate, totul este sa le testezi (daca nu ai facut-o pana acum) pentru a le gasi pe acelea care iti sunt cele mai dragi. In niciun caz nu te inhama la o activitate care iti displace - de pilda, daca simpla idee de a iesi la alergat in fiecare dimineata iti da fiori, este clar ca joggingul nu se numara printre activitatile de care te-ai putea tine pe termen lung.

Nu in ultimul rand, de folos s-ar putea dovedi si gasirea motivatiei prin angajarea in activitati care nu iti plac, urmate de unele placute (cu rol de recompensa pentru primele), sustine Andrada Neacsu, psiholog in cadrul Centrului Medical al Universitatii Duke.

Sursa foto: saidaonline.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare