Dieta si nutritie

#carente minerale #pofte #stare de sanatate #alimentatie

Poftele alimentare, indiciu pentru starea ta de sanatate

Cu totii tanjim dupa o bucata de ciocolata sau dupa o ceasca aburinda de cafea. Nu e nimic in neregula, pana in momentul in care incepi sa ai tot mai des astfel de pofte, pe o perioada lunga de timp. E o modalitate prin care organismul te atentioneaza, ca nu are toate mineralele si vitaminele necesare pentru a functiona corect.

Pofta de ciocolata si paine

Daca poftesti la ciocolata, acesta poate fi semnul unei carente de magneziu, avertizeaza specialistii. Cum acest mineral este esential pentru functionarea sistemului nervos, este important sa tratezi cat mai repede aceasta carenta. Cand iti este pofta de o patratica de ciocolata, inlocuieste-o cu cateva migdale sau nuci, fructe bogate in magneziu. Alte surse cu un continut ridicat de magneziu sunt macroul, heringul, somonul, avocado, dar si soia.

Si daca incepi sa poftesti tot mai frecvent la paine inseamna ca organismul tau nu are suficient azot, spun specialistii. Ca sa-ti asiguri cantitatea necesara de azot, mananca peste gras, nuci, fasole, dar si carne.

Pofta de dulciuri

Simti mereu nevoia de ceva dulce, de la jeleuri pana la o prajitura delicioasa? Poate fi o modalitate prin care organismul iti cere crom, sulf, fosfor si triptofan, aminoacid care ajuta la sinteza serotoninei, hormonul fericirii. Pana sa ajungi sa iti faci analizele la medic, poti consuma alimente care abunda in acesti nutrienti.

Ciupercile, broccoli, strugurii, fasolea contin crom, carnea de vita, ficatul, ouale sunt bogate in fosfor, in timp ce usturoiul, ceapa, hreanul si varza sunt o sursa importanta de sulf. Cat despre triptofan, il gasesti in spanac, cartofi dulci, branza de vaci, dar si in dovlecei.

Dorinta excesiva de cafea

Cand ai o pofta iesita din comun de cafea, poate insemna ca organismul tau sufera din cauza lipsei de fier, dar si a faptului ca nu consumi suficienta sare zilnic, adica necesarul de sase grame. Asigura-te ca mananci zilnic o portie de peste, carne, ciuperci sau ficat de pasare.

Nu in ultimul rand, pofta de cafea mai poate ascunde si o carenta de fosfor si sulf, de aceea adauga in alimentatia ta de zi cu zi salata, usturoi, cereale integrale, carne de vita si oua. Cel mai bine este insa sa mergi la un control, la medicul de familie, care iti va recomanda analize amanuntite.

Sursa foto: skinnywrapgirls.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare