Dieta si nutritie

#sport iarna #vitamina d #jogging #metabolism lent

Plimbarea prin frig este buna! 3 motive intemeiate sa nu stai in casa iarna

Temperaturile scazute ne determina de cele mai multe ori sa ne inchidem in casa si sa privim iarna de la fereastra. Iesim doar daca e chiar necesar. In rest, hibernam pur si simplu. Este aceasta o varianta sanatoasa pentru organismul nostru? Nicidecum!

Mersul pe jos, plimbarile atunci cand temperaturile sunt inclusiv sub zero grade Celsius, sunt bune pentru sanatate, pentru mentinerea intr-o forma fizica excelenta, dar si pentru o buna stare de spirit. E important insa sa ne imbracam bine si sa ne incaltam confortabil.

Iti activezi metabolismul si ramai in forma

Plimbarea este cel mai eficient mod de a te mentine sau de a-ti reintra in forma, un motiv suficient de bun pentru a-ti parasi degraba locuinta si a iesi la pas prin cartier sau prin cel mai apropiat parc. Totul cu costuri aproape zero. Nu ai nevoie decat de imbracaminte adecvata si de incaltaminte potrivita pentru mers.

Plimbarile de dimineata, cand aerul este mai rece si mai curat iti vor tonifia organismul si vor da un impuls metabolismului. Asadar, ridica-te putin mai devreme din pat si dedica jumatate de ora unei plimbari in aer liber, intr-un ritm rapid. Te vei simti mai invigorata decat daca ai lua un mic dejun lejer.

Ii oferi organismului vitamina D

Vitamina D nu doar fixeaza calciul in organism, insa este esentiala pentru sanatatea oaselor si a dintilor. In copilarie este indispensabila, intrucat previne rahitismul. Vitamina D pare sa joace de asemenea un rol cheie in imbunatatirea starilor inflamatorii si, prin urmare, in prevenirea tumorilor.

Necesarul de vitamina D poate fi obtinut prin expunerea la soare, la lumina naturala in principal. Asadar, iarna e bine sa nu ramai inchisa in casa, ci sa iesi in orele cu mai multa lumina. De asemenea, vitamina D mai poate fi obtinuta din unele alimente de origine animala, cum ar fi oua, peste si carne.

Iti imbunatatesti starea de spirit

In timpul iernii, majoritatea persoanelor au tendinta de a se simti deprimate, triste, melancolice. De vina sunt zilele mai scurte si perioadele intunecate mai lungi. Ca sa scapi de astfel de stari cel mai indicat este sa iesi pe afara la orele pranzului, cand sunt sanse sa prinzi si soarele stralucind, chiar daca nu reuseste sa incalzeasca prea tare atmosfera. Plimbarile pe lumina cresc nivelul de serotonina, hormonul care ajuta la relaxare si creste buna dispozitie, reducand in acelasi timp nivelul de stres.

Mai mult, mersul in aer liber pe vreme rece ajuta la recuperarea concentrarii, imbunatatind memoria. De asemenea, expunerea la lumina iti va imbunatati ritmul somn-veghe, scapandu-te astfel de episoadele de insomnie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare