Dieta si nutritie

#medici #dieta #paine #mamaliga #nutritie #beneficii #sanatate #diabet

Paine sau mamaliga? Care este mai sanatoasa? Un medic diabetolog explica beneficiile fiecarei optiuni

Painea si mamaliga sunt doua alimente esentiale in bucataria romaneasca, fiecare avand locul sau bine stabilit in dieta zilnica. De-a lungul timpului, acestea au fost nu doar hrana de baza, ci si simboluri culturale transmise din generatie in generatie. Totusi, o intrebare frecventa in randul celor preocupati de sanatate este: care dintre cele doua variante este mai benefica pentru organism?

 

Un specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, medicul Adrian Copcea, a analizat avantajele si dezavantajele fiecarui aliment pentru a oferi o perspectiva clara asupra impactului lor nutritional.

Mamaliga vs. painea. Diferentele nutritionale

Multe persoane care sufera de diabet sau urmeaza diete pentru slabit aleg sa inlocuiasca painea cu mamaliga. Dar este aceasta schimbare benefica pentru sanatate? Conform medicului Adrian Copcea, analiza continutului de carbohidrati este esentiala pentru a raspunde la aceasta intrebare.

"Calculate la o concentratie de 20% pentru mamaliga (dar aceasta concentratie poate varia in functie de cat de solida sau apoasa este mamaliga) respectiv de 50% pentru paine atunci: 100 grame de mamaliga = 40 grame de paine, 200 grame de mamaliga = 80 grame de paine. Deci 200 grame de mamaliga, cat e o portie obisnuita de mamaliga, de meniul zilei echivaleaza cu 80 de grame de paine, cat e un covrig obisnuit", explica medicul Adrian Copcea.

Glutenul, un avantaj pentru mamaliga

Un alt aspect important care diferentiaza cele doua alimente este prezenta glutenului in paine, un element inexistent in mamaliga. Acest detaliu este relevant pentru persoanele cu intoleranta la gluten sau boala celiaca. Cu toate acestea, medicul atrage atentia ca, pentru diabetici, acest aspect nu influenteaza semnificativ regimul alimentar.

"Painea are, intr-adevar, gluten, iar mamaliga nu are. Glutenul este o proteina, care incheaga, leaga produsele de patiserie. Dar, in diabet, proteinele nu au niciun impact negativ. Aceasta proteina, in particular, pune probleme in boala numita intoleranta la gluten si este un alergen alimentar", explica specialistul.

Concluzia specialistului

Desi multi cred ca mamaliga este o alternativa mai sanatoasa la paine, medicul subliniaza faptul ca nu exista o baza solida pentru inlocuirea painii cu mamaliga in cazul diabeticilor.

"Glutenul nu are absolut nicio relevanta in diabet. Nu exista o baza pentru recomandarea de a inlocui painea cu mamaliga pentru obtinerea unor beneficii suplimentare in diabetul zaharat", conchide medicul Adrian Copcea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare