Dieta si nutritie

# ora la care iei cina #cina #sanatate

Ora la care iei cina, indiciu pentru sanatate. La ce ora trebuie sa mananci pentru a nu te imbolnavi de cancer

Stiai ca ora la care iei cina conteaza foarte mult pentru sanatate? Iata ce spun specialistii cu privire la ora la care trebuie sa mananci ultima masa seara pentru a nu te imbolnavi de cancer.

Procesul digestiv, ritmul in care se preiau nutrientii in organism, dar si efectele benefice ale meniului pe care il respecti au o influenta importanta asupra sanatatii. Potrivit specialistilor, riscul pentru anumite tipuri de cancer depinde si de momentul in care consumi anumite alimente. Acestia spun ca doua tipuri de cancer, cel de san si cel de prostata, poate fi prevenit prin respectarea unui program riguros al mesei de seara.

Studiile arata ca persoanele care iau cina inainte de ora 21 au un risc cu pana la 20% mai redus de a face cancer la san sau de prostata. Acelasi efect benefic a fost observat si in cazul unui interval de minimum 2 ore intre ultima masa si ora de culcare. Persoanele care iau cina dupa ora 22:00 sau cele care merg la somn imediat dupa ce au mancat se expun unui risc mai ridicat.

Rezultatele au fost corelate si cu descoperirile anterioare legate de tipul de activitate (de zi sau de noapte). Cancerul la san si cel de prostata apare mai des in cazul persoanelor care lucreaza in schimburi de noapte. Somnul din timpul zilei nu este la fel de profund ca cel de noapte si afecteaza ritmul obisnuit de functionare a organismului. De asemenea, daca atunci cand vii de la serviciu dimineata mananci ceva si te culci imediat, riscurile cresc si mai mult.

Sfaturile expertilor in astfel de situatii

Potrivit expertilor in domeniu, este indicat sa fie mentinut pe termen lung un program pentru mese si pentru odihna de noapte deoarece somnul este mai profund si ofera corpului tau repausul necesar pentru regenerare.  

„In baza studiului am concluzionat ca mesele luate exclusiv pe timpul zilei au un impact benefic si reduc riscul de aparitie a cancerului. Dupa cum s-a demonstrat si in trecut organismul functioneaza optim pe timpul zilei si ar fi indicat sa se limiteze solicitarea sistemului digestiv pentru acest interval. Cina nu trebuie luata foarte tarziu sau exact inainte de culcare. Cea mai tarzie ora posibila este ora 21. De asemenea, sistemul digestiv are nevoie de timp pentru a prelua nutrientii si, din acest motiv, nu trebuie sa adormi imediat dupa ce ai mancat. Acorda minimum 2 ore pentru digestie pentru a te asigura ca nu esti predispus la afectiuni mai grave precum cancerul”, explica medicul Manolis Kogevinas.

In concluzie, este indicat sa optezi pentru o cina mai usoara si luata mai devreme de fiecare data cand se poate.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare