Dieta si nutritie

# cauze obezitate #tratament obezitate #obezitate

Obezitatea: cauze si tratament

Obezitatea reprezinta o afectiune medicala de nutritie si metabolism, care se manifesta printr-o crestere cu peste 25% a greutatii normale. Aceasta poate fi cauzata atat de o alimentatie excesiva (exogena), cat si de tulburari ale glandelor endocrine (endogena).

 

Obezitatea si supraponderabilitatea sunt probleme ale zilelor noastre, care afecteaza starea de sanatate atat fizica, cat si psihica a persoanelor care sufera de aceasta maladie.

Este recunoscut faptul ca obezitatea se datoreaza schimbarii radicale a stilului de viata adoptat, mai ales din punct de vedere al hranirii cu produse alimentare procesate industrial.

Obezitatea este o afectiune cronica in crestere si care favorizeaza aparitia riscului pentru diabet zaharat, hipertensiune arteriala, a bolilor de inima, a afectiunilor veziculei biliare, a unor forme de cancer, depresie, infertilitate sau boli de piele.

Obezitatea poate determina probleme sociale, economice si psihologice, ca rezultat al prejudecatilor si scaderii autorespectului.

Principalii factori care stau la baza obezitatii sunt urmatorii:

  • Alimentatie hipercalorica
  • Sedentarismul
  • Predispozitia genetica
  • Tulburarile de alimentatie
  • Factorii psihologici
  • Unele medicamente
  • Afectiunile medicale
  • Obezitatea infantila

Ce este de facut?

Aceasta intrebare si-o adreseaza multi dintre noi. In continuare vom cauta sa facem lumina in acest domeniu, pentru o mai buna intelegere a fenomenului in ceea ce priveste prevenirea aparitiei obezitatii si purtarea unei lupte eficiente impotriva ei.

S-a observat ca obezitatea este mai des intalnita la persoanele cu nivel socio – cultural slab dezvoltat.

Acest lucru este valabil atat pentru barbati, cat si pentru femei, precum si pentru diverse etape de varsta. In conformitate cu opinia cunoscuta, dar si cu studiile cercetatorilor, se considera ca activitatea fizica este un factor vital in refacerea greutatii corporale.

In ceea ce priveste obezitatea constituita, o analiza a consumului energetic al persoanelor obeze, evidentiaza unele aspecte particulare si anume:

  • persoanele obeze au numai o aparenta limitare a activitatii fizice, deoarece consumul energetic necesar deplasarii lor este egal cu acela al persoanelor normoponderale;
  • desi aportul alimentar creste, odata cu cresterea activitatii fizice, el nu scade odata cu scaderea activitatii fizice;
  • limitarea activitatii fizice poate determina o crestere reala a aportului alimentar, dupa cum, cresterea activitatii fizice a persoanelor sedentare, duce la o limitare a consumurilor alimentare;
  • exista diferente individuale considerabile in privinta ratei metabolismului si consumului de energie, adica rata metabolica de repaus scade odata cu scaderea ponderala.

Tratamentul obezitatii incepe cu modificarea stilului de viata (dieta, activitate fizica, modificari comportamentale).

Pentru rezultate bune si de durata, in scaderea ponderala este importanta motivarea persoanei. Acesta trebuie sa aiba asteptari realiste: orice pacient care intra intr-un program de scadere ponderala trebuie sa aiba obiective care pot fi atinse, masurabile, specifice, realiste si convenabile.

Pentru tratamentul obezitatii pot fi necesare in functie de gradul acesteia si complicatii consultatii la dietetician, fizioterapeut, diabetolog, endocrinolog, psiholog, chirurg, psihiatru.

Dupa acest pas, in functie de gravitatea problemei, urmeaza schimbarea radicala a modului de viata. Totul pleaca din bucatarie, dupa care urmeaza miscarea fizica, iar apoi se pot folosi medicamente cu actiune centrala (care scad apetitul), periferica (care scad absorbtia grasimilor) sau care cresc consumul energetic al organismului.

Un aspect relevant este acela ca odata cu inaintarea in varsta, in organism se modifica raportul dintre cantitatea tesuturilor musculare si cele adipoase.

De aceea, orice cura drastica de slabire s-ar incerca, de la o anumita varsta, nu vom mai putea sa aratam ca la 20 de ani si de acest fapt trebuie sa fim constienti.

La ce trebuie sa RENUNTI?

Zaharul si alimentele care contin zahar sunt interzise celor ce sufera de obezitate. Dulciurile, sucurile si chiar si unele produse lactate care contin zahar trebuie eliminate din alimentatie, la fel si alimentele care contin grasimi saturate si grasimi trans.

Acestea se regasesc in alimentele procesate, de tip fast-food sau in carnea grasa. Pentru a evita aceste grasimi, nu consuma produse semi-preparate, gustari din comert sau orice aliment cumparat deja preparat. Inlocuieste snacks-urile cu fructe, legume, nuci sau seminte sanatoase si incearca sa mananci alimente cat mai naturale.

O alimentatie echilibrata, se bazeaza pe:

  • • Legume, fructe si cearale integrale
  • • Peste 55% din caloriile consumate ar trebui sa provina din carbohidratii complecsi (orez brun, paine din cereale integrale, fructe, legume)
  • • Se limiteaza consumul de carbohidrati simpli (zaharul, dulciurile, deserturile) deoarece acestia determina pancreasul sa produca mai multa insulina, care la randul ei favorizeaza acumularea de tesut gras
  • • Se recomanda consumul de alimente cu densitate calorica redusa, cum ar fi alimentele ce contin putine calorii, raportate la greutate (legume, fructe, carne slaba, peste, cereale integrale, fasole)
  • • Se recomanda limitarea consumului de alimente cu densitate calorica mare (alimentele prajite, dulciurile, produsele de patiserie, untul)

Pe langa o alimentatie sanatoasa si miscare fizica, pentru a combate obezitatea, exista anumite suplimente nutritive naturale pentru arderea grasimii.

Acestea au rolul de a accelera arderea grasimii, de a inhiba pofta de mancare, scade nivelul de LDL colesterol (cel „rau”) si creste nivelul de HDL colesterol (cel „bun”), reducerea producerii de cortizol si cresterea sensibilitatii la insulin, accelerarea lipolizei (metabolizarea grasimii) si eliberarea lipidelor in circulatia sanguine si la mentinerea masei musculare.

Carnitina este un aminoacid, ce transforma tesutul adipos din organism, in energie.

Este este un arzator foarte puternic, responsabil de transportul grasimilor in celule pentru a fi folosite ca energie de catre corp. Prin cresterea nivelului carnitinei in muschi, sustii procesul de ardere a grasimilor, intrucat corpul tau devine mai eficient in a produce combustibil. Prin cresterea nivelului carnitinei iti vei imbunatati performanta sportiva, vei arde mai mult tesut adipos salvand glicogenul si vei creste raspunsul hormonului anabolic

Un alt supliment pentru arderea grasimii, este CLA – acid linoleic conjugat

CLA intervine la nivelul esential al schimbului permanent de substante intre celule si vasele de sange. In loc sa ajunga si sa se depuna in celulele adipoase, grasimile sunt transportate catre celulele musculare, unde sunt arse, fiind transformate in energie. In acest fel, acidul linoleic conjugat pur si simplu "topeste" grasimile printr-un mecanism foarte simplu, eficient si sanatos.

Adaugarea proteinelor in cura ta de slabire, va aduce o serie de beneficii care vor contribui la atingerea obiectivelor tale legate de antrenament, de imbunatatirea modului in care arata corpul tau, pentru a pierde in greutate sau pentru a avea o viata mai sanatoasa.

Te intrebi cum poti slabi cu proteine?

Raspunsul ti-l dam noi!

Inlocuind 1-2 mese din zi cu un shake proteic, fara grasimi si fara carbohidratii ce se gasesc in toate alimentele si bauturile gazoase.

Mesele sunt foarte importante si chiar daca esti o persoana foarte ocupata, noi iti recomandam sa nu renunti la ele, oferindu-ti solutia de a le inlocui cu un concentrat proteic.

Platinium Thermogeic – proteine pentru femei, are rolul de:

  • a intensifica metabolismului grasimilor,
  • a reduce apetitul si de a controla senzatia de foame,
  • a sprijini eliberarea energiei,
  • a sustine sanatatea sistemului cardio – vascular,

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului