Cea mai sanatoasa planta din lume este ignorata de majoritatea romanilor. Chiar daca pare a fi un aliment mic si cu putine calorii, planta acvatica, cunoscuta stiintific sub numele de Nasturtium officinale, ascunde in interiorul sau o proportie incredibila de vitamine.
Nasturelul este unul dintre super-alimente si este o ciuperca utilizata in gastronomie foarte apreciata in Romania. In realitate, hribul este o planta acvatica, cunoscuta stiintific sub numele de Nasturtium officinale, dar si sub denumirea populara de Nasturel sau Macris de apa.
Nasturelul, cunoscuta stiintific sub numele de Nasturtium officinale, dar si sub denumirea populara de Untisor sau Macris de apa este o planta acvatica ce se gaseste in special primavara.
Care este istoria Nasturelului
Aceasta planta si are originea in Europa si Asia Centrala, unde creste in mod natural in jurul izvoarelor si a cursurilor de apa curata. De-a lungul istoriei, Nasturelul a fost consumat de diverse culturi datorita proprietatilor sale medicinale si a gustului distinctiv, insa astazi nu este foarte cunoscut in bucataria romaneasca. Pe vremuri era foarte popular. In prezent se afla pe lista "ierburilor uitate". In medicina traditionala, acceasta planta continua sa fie apreciata pentru beneficiile sale.
In Spania, in special in Insulele Canare, consumul de Nasturel a crescut. Potajul de Nasturel reprezinta o supa/ciorba preparata in stilul celor care contin plante verzi, precum macrisul de gradina sau spanacul. Spaniolii au decis sa introduca Nasturelul in dieta lor datorita beneficiilor sale pentru sanatate, ceea ce face ca, in ciuda popularitatii mai reduse in gastronomia spaniola, sa fie un aliment valoros.
In Germania planta este cunoscuta drept „planta scorbutului”, deoarece marinarii obisnuiau sa pastreze semintele de nasturel asezate intre paturi umede, care germinau in doua sau trei zile, prevenind astfel aparitia acestei boli.
Ce contine Nasturel si de ce este important pentru organism
Nasturel contine mai mult calciu decat laptele si 15 vitamine esentiale pentru organism. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea William Paterson din New Jersey, publicat in revista Preventing Chronic Disease, Nasturelul este considerat cel mai sanatos aliment din lume. Cercetarea respectiva a evaluat densitatea nutritionala a 41 de fructe si legume, iar Nasturelul a obtinut cea mai mare punctaj, ceea ce reflecta valoarea sa nutritiva superioara. De asemenea, reprezinta o sursa bogata de vitamine si minerale esentiale, precum vitaminele A, C, E si K, calciu, fier si acid folic, toate vitale pentru functionarea corecta a organismului si prevenirea bolilor.
Unul dintre beneficiile importante ale Nasturelului il reprezinta capacitatea sa de a intari sistemul imunitar. Continutul sau ridicat de vitamina C stimuleaza productia de globule albe, esentiale pentru combaterea infectiilor si protejarea impotriva bolilor cronice. Totodata, are si proprietati anticancerigene. Compusii fitochimici, glucosinolatii (gluconizonati) si izotiocianatii, prezenti in aceasta planta, au efecte antioxidante si antiinflamatorii, ceea ce poate inhiba cresterea celulelor canceroase.
Studiile au mai aratat ca un consum regulat de Nasturel poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii cardiovasculare, ajutand la reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale.
Nasturel este benefic si pentru sanatatea oculara datorita continutului sau ridicat de vitamina A si carotenoide, precum luteina si zeaxantina.