Dieta si nutritie

#nutrienti #sanatate #sistem imunitar #nutrienti sistem imunitar

Nutrienti care stimuleaza sistemul imunitar

Sistemul imunitar joaca un rol extrem de important si ne protejeaza de o serie de afectiuni. Este de faptul sistemul de aparare al corpului nostru, care lupta impotriva bolilor.

Sistemul imunitar este compus din celule si tesuturi speciale care ne apara de bacterii, virusuri si ciuperci. Insa, pentru a functiona corect, sistemul imunitar trebuie alimentat cu o serie de nutrienti.

Lipsa acestor nutrienti si alti factori precum varsta, stresul si poluarea afecteaza serios sistemul imunitar. Un sistem imunitar slabit ne face vulnerabili in fata a numerose afectiuni medicale.

Cei mai buni nutrienti pentru sistemul imunitar

Pentru a functiona corect si a proteja organismul, sistemul imunitar are nevoie de nutrienti puternici. Acesti nutrienti intaresc sistemul imunitar si ajuta la prevenirea bolilor si infectiilor.

Vitamine. Cateva vitamine joaca un rol esential in intarirea sistemului imunitar si previn numeroase afectiuni. Vitamina A ajuta la dezvoltarea si repararea celulelor si tesuturilro si intareste sistemul imunitar este este mult mai eficient in lupta cu bacteriile, virusurile si ciupercile. Vitamina A ajuta si la mentinerea mucoaselor umede, astfel inca sa capteze mai bine germenii care patrund in organism.

Vitamina B mareste nivelul de celule albe, care sunt o parte vitala a sistemului imunitar. Vitaminele din complexul B ofera energie si maresc eficienta sistemului imunitar.

Vitamina C este una dintre cele mai importante vitamine pentru sistemul imunitar. Stimuleaza imunitarea si ajuta la productia de interferon, o proteina imunologica. De asemenea, participa si la producerea de hormoni antistres.

Vitamina E are puternice proprietati antioxidante care stimuleaza sistemul imunitar si protejeaza organismul de infectii si boli. Protejeaza de radicalii liberi si ajuta la productia de celulel albe.

Ierburi. O serie de ierburi sunt extrem de benefice pentru sistemul imunitar pe care il stimuleza. Majoritatea ierburilor nu au efecte secundare si ofera rezultate excelente.

Usturoiul este un stimulent foarte puternic, are proprietati antmicrobiene, antiinflamatorii si expectorante. Stimuleaza functiile sistemului imunitar si ajuta la prevenirea racelilor, tusei sau bronsitei.

Echinacea stimuleaza diferite componente ale sistemului imunitar si are puternice proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice. Imbunatateste circulatia sangelui si alimenteaza cu oxigen diferite parti ale corpului.

Astralagus mareste activitatea fagocitelor si nivelul de anticorpi din organism. Este folosit in general pentru tratarea racelilor, tusei, afectiunilor autoimunitare, hepatitei sau infectiilor virale.

Minerale care stimuleaza sistemul imunitar

Zincul este mineral esential pentru organismul uman. Ajuta la producerea de celule albe si lupta impotriva patogenilor agresivi. Stimuleaza productia de anticorpi si ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

Seleniul este un alt mineral care mareste productia de anticorpi si care ajuta la distrugerea celulelor canceroase. Zincul se gaseste in alimente precum creveti, ton, galbenus de ou sau cereale integrale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare