Ei bine, cercetatorii au venit cu o terorie si in acest subiect arzator si "pofticios" in egala masura. Achim Peters de la Universitatea Lubeck a facut mai multe cercetari menite a lucida acest mister.
Cum a explicat el slabiciunea organismului uman pentru ciocolata si alti carbohidrati
Totul pleaca de la creier! Desi reprezinta doar 2% din greutatea corporala, creierul uman consuma jumatate din necesarul zilnic de carbohidrati. In acest caz, glucoza este cel mai important "combustibil". In plus, creierul consuma, atunci cand e supus stresului acut, cu aproximativ 12% mai multa energie, astfel ca are nevoie de dulce.
Carbohidratii ofera organismului cea mai rapida sursa de energie. Din materialul amplu pe care Achim Peters l-a publicat in revista de specialitate "Scientific American" a reiesit ca la testele cognitive, subiectii care au fost stresati au avut rezultate slabe inainte de a manca. Performanta lor a revenit la normal dupa consumarea dulciurilor.
Ce se intampla cu creierul, cand nu mancam?
Cand ne este foame, se activeaza o intreaga retea de regiuni ale creierului. In centru se gaseste hipotalamusul ventromedial si hipotalamusul lateral. Aceste doua regiuni sunt implicate in reglarea metabolismului, a comportamentului alimentar, dar si al functiilor digestive.
Tot aici se gaseste nucleul arcuat care blocheaza informatiile de restul corpului, daca creierul nu mai are glucoza. De aceea recurgem la carbohidrati imediat ce creierul indica o nevoie de energie, chiar daca restul corpului este bine aprovizionat.
Pentru a intelege in continuare relatia dintre creier si carbohidrati, cercetatorii au examinat 40 de subiecti in doua sesiuni. In prima, participantilor li s-a cerut sa tina un discurs de 10 minute in fata unor straini, iar in urmatoarea nu li s-a cerut sa vorbeasca. La sfarsitul fiecarei sesiuni, concentratiile de hormoni ai stresului si adrenalina din sangele participantilor au fost masurate. De asemenea, li s-a oferit accesul la cantina pentru o ora.
Cand subiectii au tinut discursul inainte de a manca au fost mai stresati si, in medie, au consumat cu 34 de grame de carbohidrati decat atunci cand nu au vorbit in fata publicului.
Ciocolata ne mentine in forma
Daca simtim nevoia sa consumam ciocolata, expertul Peters ne incurajeaza sa o facem pentru a ramane in forma. Asta pentru ca la locul de munca oamenii sunt adesea stresati si creierul are o nevoie crescuta de energie.
In acest caz, este posibil ca creierul sa utilizeze glucoza din organism si, acesta, la randul sau, sa secrete mai multi hormoni de stres. Acest lucru poate creste riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau depresie pe termen lung. De asemenea, concentratia si performanta vor scadea.