Dovleacul, vedeta Halloweenului, abunda in vitamine si minerale, dar, in acelasi timp, are grija de silueta ta, caci este sarac in calorii! Nu degeaba nutritionistii ne recomanda sa-l includem in dieta cat de des avem ocazia!
Dovleacul este cunoscut si pentru continutul sau bogat in betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, care este transformat de organism in vitamina A. La randul sau, vitamina A stimuleaza crearea de celule albe din sange care lupta impotriva infectiilor.
De asemenea, consumul de alimente bogate in betacaroten poate reduce riscul de aparitie a cancerului de prostata si de colon, previne astmul si intarzie imbatranirea. Dovleacul contribuie si la prevenirea diabetului zaharat.
Prin continutul bogat de fibre, potasiu si vitamina C, dovleacul mentine sanatatea inimii. Studiile au aratat ca un consum adecvat de potasiu este la fel de important ca scaderea aportului de sodiu, in caz de hipertensiune arteriala. Cresterea aportului de potasiu este, de asemenea, asociata cu un risc redus de accident vascular cerebral, ofera protectie impotriva pierderii masei musculare si contribuie la conservarea densitatii minerale osoase.
Potrivit National Nutrient Database, o ceasca de dovleac gatit contine:
- 1,76 g de proteine
- 2,7 g de fibre
- 49 calorii
- 0,17 g de grasime
- 0 g colesterol
- 12,01 g de carbohidrati
- mai mult de 200% din doza zilnica recomandata de vitamina A
- 19% din doza zilnica de vitamina C
- peste 10% din doza zilnica de vitamina E, riboflavina, potasiu, cupru si mangan
- cel putin 5% din tiamina, B-6, acid folic, acid pantotenic, niacina, fier, magneziu si fosfor.
CITESTE SI:
Cum sa prepari cel mai bun dovleac copt
Cafea cu lapte si dovleac, o reteta pe care sa o incerci macar o data in viata
Vrei sa te bucuri de dovleacul de Halloween minim doua saptamani? 3 trucuri de care sa tii cont
Sursa foto: commons.wikimedia.org