Dieta si nutritie

#bauturi carbogazoase #racoritoare #bauturi racoritoare #osteoporoza #hipertensiune

De ce trebuie sa renuntam la bauturile carbogazoase

Sunt gustoase, potolesc setea si se gasesc la indemana tuturor. Cu toate acestea, bauturile carbogazoase au numeroase efecte negative asupra sanatatii. Contin multe calorii si zaharuri care favorizeaza kilogramele in plus, diabetul, hipertensiunea sau osteoporoza.

 

De ce consumam bauturi carbogazoase


Bauturile carbogazoase sunt gustoase si foarte racoritoare si pot fi consumate dupa orice tip de preparat. De altfel, bauturile carbogazoase se gasesc peste tot si chiar daca vei dori sa consumi alt tip de bautura nu vei gasi. De asemenea, bauturile carbogazoase sunt usor de procurat, nu necesita timp de preparare si pot fi consumate imediat.

Un alt motiv pentru care consumam bauturi carbogazoase este faptul ca sunt ieftine, potolesc setea si dependenta de cofeina, care se gaseste in numeroase astfel de bauturi.
 

De ce sa renuntam la consumul de bauturi carbogazoase


Bauturile carbogazoase nu sunt nutritive. Aceste bauturi nu contin niciun fel de substante nutritive pentru organism. Sunt compuse in special din apa filtrata si zaharuri rafinate.

Bauturile carbogazoase favorizeaza obezitatea. Aceste bauturi contin foarte multe calorii, pe care organismul le stocheaza sub forma de grasime. De altfel, consumul zilnic al unui pahar de bauturi carbogazoase duce la acumularea unui unui kilograme in plus in fiecare luna.

Bauturile carbogazoase predispun la diabet. Toate alimentele si bauturile care duc la acumularea de kilograme in plus favorizeaza si aparitia diabetului. Prin consumul constant de astfel de bauturi, organismul isi pierde abilitatea de a procesa corespunzator zaharul.

Carbohidratii procesati din bauturile carbogazoase, precum fructoza sau caramel, afecteaza si celulele care produc insulina, necesara pentru metabolizarea zaharului. Atunci cand zaharul patrunde in circulatia sangelui, pancreasul trebuie sa secrete cantitati mai mari de insulina pentru a procesa excesul de zahar. Astfel, insulina devine mai putin eficienta, lucru care contribuie la aparitia diabetului.

Bauturile carbogazoase slabesc oasele. Consumul frecvent de bauturi carbogazoase mareste si riscul de osteoporoza, in special la persoanele care nu consuma deloc sau foarte putin lapte si produse lactate. De altfel, aceste bauturi trebuie interzise copiilor si inlocuite cu lapte.

Bauturile carbogazoase favorizeaza distrugerea dintilor. Aceste bauturi contin cantitati mari de acizi, care dizolva smaltul dintilor si favorizeaza aparitia cariilor.

Bauturile carbogazoase distrug rinichii. In special bauturile care contin cofeina sunt responsabile pentru distrugerea rinichilor. Consumul excesiv de astfel de bauturi duce la formarea de pietre la rinichi .

Bauturile carbogazoase maresc tensinea arteriala. Consumul excesiv de astfel de bauturi mareste tensiunea arteriala. Fructoza din bauturile carbogazoase este principalul vinovat pentru aceasta problema de sanatate .

Bauturile carbogazoase deshidrateaza. Aceste bauturi actioneaza ca diuretice, insa cantitatile mari de cofeina si zahar cauzeaza deshidratare. Cofeina este un diuretic care duce la marirea volumului de urina. Concentratiile mari de zahar consuma multa apa, ceea ce duce la deshidratare.

Bauturile carbogazoase contine substante toxice. Aceste bauturi contin cantitati importante de indulcitori artificiali, precum aspartam, care duc la numeroase probleme de sanatate. De asemenea, sunt bogate si in cofeina care cauzeaza iritabilitate, tensiune, insomnie, hipertensiune sau ritm cardiac neregulat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare