Dieta si nutritie

# chipsuri #cina #prajituri #glicemie #pasta de dinti #mancat

Moduri istete prin care poti controla mancatul nesanatos la ore tarzii

Mancatul nesanatos la ore tarzii este cel mai raspandit factor de ingrasare in cazul persoanelor supraponderale sau obeze. Caloriile ingerate inainte de culcare se transforma rapid in depozite de grasime, comparativ cu cele pe care organismul le primeste dimineata si pe care le poate arde pe tot parcursul zilei, prin consumul de energie.

Poftele nocturne pot fi coplesitoare cateodata, fiind declansate de mirosuri apetisante sau de mancatul compulsiv pe fond de stres, dupa o zi solicitanta. Din fericire, exista o serie de metode de prevenire a consumului de prajituri si grasimi saturate la ore tarzii, care "pacalesc" organismul si psihicul atunci cand se instaleaza apetitul pentru ceva dulce sau gras.

Fixeaza-ti un meniu zilnic satios

Majoritatea persoanelor supraponderale crede ca amanarea mesei principale cat mai tarziu in timpul zilei ajuta la scaderea in greutate.

In realitate, un meniu satios consumat in prima parte a zilei favorizeaza pierderea in greutate. Cand te privezi de mancare in timpul zilei, vei simti o nevoie acuta de a manca seara tarziu, cand intervin si factori psihici ce te predispun infulecatului de alimente nesanatoase (stresul, grijile de a doua zi etc).

Mananca cina in jurul orei 19 si consuma preponderent fibre (din legume, cereale sau carne slaba). Nivelul glicemiei stabil si senzatia de satietate iti vor tine poftele la distanta.

Elimina snacksurile din casa

Nu mai cumpara snacksuri pline de zahar, grasimi trans si sare. Cand nu ai in casa astfel de tentatii nocive, sansele sa te deplasezi la ora 22 seara pentru a cumpara chipsuri si dulciuri sunt foarte mici. Iar daca ti s-a intamplat sa faci "excursii" nocturne de acest fel, data viitoare probeaza o pereche de pantaloni mai veche, care nu te mai incape. Te vei razgandi imediat.

Pacaleste-ti pupilele gustative

Un alt mod inteligent de a evita mancatul la ore tarzii este sa iti "dezactivezi" papilele gustative dupa cina. Spala-te pe dinti imediat dupa ce mananci seara, cu o pasta puternic mentolata.

Aroma mentei denatureaza gustul alimentelor, deci nu vei mai acea nicio placere sa le consumi, cel putin nu in cantitati mari. Ceaiul de menta sau guma de mestecat sunt la fel de utile, din acelasi motiv.

Ocupa-ti timpul

Daca obisnuiesti sa mananci cand te plictisesti, este indicat sa iti ocupi timpul cu alte activitati, care sa iti solicite mainile: impletitul, origami-ul, scrisul, puzzle-ul, jocurile de societate in familie, ordonarea dulapurilor, ingrijirea unghiilor etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare