Dieta si nutritie

#emulsifianti #mihaela bilic #imunitate

Mihaela Bilic: “Emulsifiantii pot afecta imunitatea”

 

Mihaela Bilic a vorbit despre emulsifiantii din alimente care pot afecta grav sanatatea. Potrivit acesteia, cei mai nocivi, dar si cum afecteaza acestia microbiota intestinala. Afla asadar, ce sunt emulsifiantii, dar si care sunt motivele pentru care trebuie sa-I eviti in alimentatia ta, potrivit medicului Mihaela Bilic.

 

“Evitati produsele care contin conservanti si aditivi alimentari? Bine faceti! Se pare ca tot mai multe E-uri sunt puse sub semnul intrebarii. Ultimele studii arata ca emulsifiantii, folositi pe scara larga in industria alimentara, au efecte nefaste asupra florei intestinale.

Ce rol au emulsifiantii? Unesc ingrediente care in conditii normale nu se amesteca intre ele, cum ar fi apa si uleiul. Prezenta lor intr-un produs creeaza o consistenta cremoasa, o structura aerata si omogena. Datorita lor maioneza nu se taie, sosurile sunt mai fine, inghetata mai pufoasa iar produsele de panificatie mai moi. Formeaza o retea micelara care fixeaza apa si grasimea, deci sunt esentiali pentru aspectul, structura si prospetimea produselor ultraprocesate.

Exista emulsifianti naturali si sintetici. Lecitina sau E322 o gasim in galbenusul de ou si face posibila prepararea de maioneza, creme, sosuri, ciocolata. Guma arabica sau de xantan cresc vascozitatea si transforma lichidul in gel. Caraghenanii sau E407 sunt extrasi din algele rosii si utilizati ca gelifianti, agenti de ingrosare si stabilizatori. Ii gasim in sosuri si creme, deserturi, iaurt cu fructe, inghetata, lapte vegetal, ba chiar si in produsele bio. Polisorbatii sau E430 sunt substante de sinteza care previn aglomerarea grasimilor, ii gasim in sosuri si inghetata.

Ce legatura este intre emulsifianti si microbiota intestinala? Microbiota este acel ecosistem din tubul digestiv format din colonii de bacterii benefice. Joaca un rol important in metabolism, imunitate, inflamatie, functionarea sistemului nervos si cardiovascular. Dezechilibrul microbiotei se numeste disbioza si este provocat de stresul cronic sau de o alimentatie saraca in fibre. Mai nou a fost demonstrat efectul nefast pe care anumiti emulsifianti il au asupra microbiotei.

Care este mecanismul? Acesti aditivi alimentari cresc permeabilitatea intestinului si permit intrarea agentilor patogeni, alergenilor si toxinelor din tubul digestiv in organism. Emulsifiantii distrug functia de protectie pe care o are mucoasa tubului digestiv. Odata ce bariera intestinala este slabita, antigenele din exterior patrund in circulatie, se activeaza inflamatia cronica si bolile autoimune.

Incepand cu anul 2016 oamenii de stiinta au tras un semnal de alarma in legatura cu 2 familii de aditivi: polisorbatii si carboximetilceluloza, acuzati ca perturba flora intestinala si au efect proinflamator. Noi studii publicate in 2021 au extins lista aditivilor care trebuie evitati. Guma de xantan reduce compozitia florei microbiene si scade densitatea bacteriilor intestinale. La fel si monostearatii folositi in produsele de panificatie si patiserie, care afecteaza compozitia microbiotei si cresc inflamatia. Efectele sunt cu atat mai grave cu cat consumam mai multi aditivi asociati intre ei. Asadar evitati produsele ultraprocesate, contin o combinatie de mai multi emulsifianti si creaza un efect cocktail!”, explica Mihaela Bilic pe Facebook.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare