Dieta si nutritie

#ciocolata calda #mihaela bilic

Mihaela Bilic: Ciocolata calda pentru zile de sarbatoare

Nu este Craciun fara ciocolata calda. Chiar daca facem varianta simpla, cu lapte si cacao, sau adaugam zahar ori marshmallow deasupra, este important sa ne bucuram macar de sarbatori de savoarea acesteia. Iar acest lucrcu este sustinut chiar de medicul nutritionist Mihaela Bilic, care a si postat o reteta pe contul ei de socializare.

 

“Daca tot am reputatia de medic nutritionist care nu interzice nimic, profit de acest lucru si va propun un desert de sezon: ciocolata calda. De unde ideea de a topi ciocolata si a o transforma intr-o bautura? Nu e nimic nou in asta, daca tinem cont ca la origini ciocolata se consuma doar sub forma lichida. Initial era o bautura amara, preparata dupa un ritual complex care presupunea macinarea si fierberea boabelor de cacao. Mult mai tarziu, dupa ce a traversat oceanul si a ajuns in Spania, reteta ciocolatei a fost imbunatatita prin adaos de zahar. Meritul transformarii ei intr-un produs solid- tableta de ciocolata pe care o stim astazi- este in continuare un motiv de disputa intre Franta si Elvetia.

Ce e de fapt ciocolata? Extractul rezultat din miraculosul fruct de cacao, adica un amestec de unt de cacao, masa de cacao si zahar. Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietatii revigorante si energizante.

Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri si, spre deosebire de zahar care are doar calorii goale, in ciocolata gasim o multime de nutrienti valorosi: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanti, minerale si multe fibre. Este mai degraba un produs gras decat unul dulce, mai ales atunci cand vorbim de ciocolata neagra. 100g ciocolata neagra are 550cal, 35% grasime (niciun strop de colesterol) si 7,5g fibre. Puterea antioxidanta iesita din comun se datoreaza polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao.

Ciocolata este un aliment functional cu beneficii reale pentru sanatate si indice glicemic scazut(IG=25). Cat despre calorii nu merita numarate, atata timp cat portia corecta inseamna 30g (2-3 patratele). Ciocolata are densitate calorica mare (calorii multe concentrate intr-un volum mic), asemanator cu oleaginoasele de tip masline, migdale, nuci, seminte.

Cum facem sa mai reducem din aceasta densitate calorica? Ei bine, ati ghicit: o diluam cu apa. Cele cateva bucatele de ciocolata pe care de obicei le inghitim rapid, nemestecate, se pot transforma intr-o ceasca de lichid ce poate fi savurat pe indelete, timp de cateva minute. Consumand ciocolata calda, adica ciocolata transformata intr-un lichid, reduceti la un sfert continutul de calorii.

Ca variante de retete in loc de apa puteti dilua ciocolata cu lapte- laptele inseamna 87% apa. Ciocolata neagra se topeste fie la microunde, fie in bain-marie. Atentie la cuptorul cu microunde, setati puterea la maxim 500W si amestecati des, din minut in minut. Pentru 25g ciocolata folositi 100 ml lichid.

In functie de preferintele personale, fiecare este liber sa adauge suplimentar ingrediente care sa aduca un plus de aroma: vanilie, scortisoara, rom, coniac, frisca, caramel- orice combinatie va face placere, totul e permis! Nu mai spun ca puteti inmuia in ciocolata calda bucatele de fructe sau biscuiti, bezea, turta dulce sau cozonac… S-a deschis sezonul sarbatorilor de iarna, rasfatati-va cu o ceasca de ciocolata fierbinte si parfumata- placere diluata, nevinovata si garantata!”, a scris Mihaela Bilic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului