Dieta si nutritie

#adevar despre paine #paine #mihaela bilic #ingrasat

Mihaela Bilic, adevarul despre paine. Se pare ca produsul nu ne ingrasa

Multe persoane se feresc de paine, sperand sa scape de cateva kilograme nedorite. Multe s-au spus, de-a lungul timpului, despre acest aliment. Totusi, Mihaela Bilic a explicat ca nu produsul in sine ingrasa, ci cee ace punem pe el. Mai mult, cantitatea este importanta.

Mihaela Bilic demonteaza miturile despre paine

Mihaela Bilic a vorbit despre un alt subiect extrem de important care are legatura cu nutritia. Ea a dezvaluit ca nu trebuie sa renuntam la paine pentru a avea o alimentatie sanatoasa. Totusi, atunci cand vine vorba despre o cura de slabire, situatia poate sa fie una diferita.

“Adevarat si fals despre paine

Painea ingrasa. FALS

Painea are in medie un aport energetic de 220-240 cal/100g. Daca ar fi sa o comparam cu valoarea energetica a produselor care se mananca de obicei cu paine, este “nevinovata”! Branza are aprox 250 cal/100g, cascavalul 350cal, salamul de Sibiu 450cal iar untul 750cal. Nu mai vorbim de icre sau salata de vinete care merg de minune cu paine si care au de 2-3 ori mai multe calorii. Socotiti ca o felie de paine are 60-80 cal, in timp ce o lingura de ulei are 100 cal.

Cu alte cuvinte nu painea ingrasa, ci ceea ce punem pe paine. Si cantitatea face diferenta, una e sa mananci o felie de paine si alta e sa mananci toata franzela!

Pentru o alimentatie sanatoasa trebuie sa renunti la paine. FALS

O alimentatie sanatoasa inseamna prezenta in farfurie a tuturor grupelor de nutrienti: proteine, grasimi si carbohidrati. La fiecare masa trebuie sa avem o portie de amidon (glucide lente), adica paine sau mamaliga, orez, cartofi, paste fainoase.

Intr-o farfurie ideala legumele ocupa jumatate, proteinele un sfert iar celalalt sfert il reprezinta carbohidratii. O dieta echilibrata include obligatoriu fainoasele, iar painea este cel mai banal si mai accesibil produs la capitolul cereale. Organizatia mondiala a Sanatatii recomanda consumul a 300-500g paine/zi!.

Nutritionistii interzic painea in curele de slabire. ADEVARAT

Cura de slabire este o situatie aparte, in care organismul e pus intr-un dezechilibru si este obligat sa arda grasimea de rezerva in absenta unui aport alimentar optim. Cu alte cuvinte cura de slabire nu este un model de dieta sanatoasa, ci o strategie pentru slabit.

In acest context excluderea carbohidratilor se justifica: fara glucide nu exista sinteza de insulina, acel hormon care transforma caloriile din mancare in grasime de rezerva. Eliminarea zaharului si amidonul lui din alimentatie este o metoda sigura de a slabi. Doar ca asta se face pe perioade limitate de timp, nu este un stil de viata. Nu confundati cura de slabire cu mancatul sanatos!

Ce scrie pe eticheta painii nu este intotdeauna adevarat. FALS

Producatorii din industria alimentara sunt obligati sa eticheteze corect produsele si sa respecte regulile impuse de autoritati. Furnizarea de informatii false sau incomplete este sanctionata prin lege. Veti gasi pe ambalaj atat tabelul nutritional, cat si lista de ingrediente din respectivul produs. Ingredientele sunt trecute in ordine descrescatoare a prezentei lor in reteta, inclusiv E-urile, colorantii si conservantii.

Care pot fi micile “capcane” ale etichetei? Folosirea unor denumiri care sa ascunda ingrediente de care consumatorii se feresc, de exemplu zaharul poate fi redenumit in peste 70 termeni diferiti.

Exista si o exceptie: nu trebuie trecute pe eticheta substantele care se descompun in momentul tratamentului termic, ele dispar prin gatit/copt, nu mai exista in produsul finit. Asadar e posibil ca anumite enzime si agenti de crestere sa nu fie mentionati pe eticheta.

Toata painea este facuta din aluat congelat. FALS

Majoritatea sortimentelor de paine se fac din aluat proaspat, framantat si copt in ziua respectiva. Apoi painea este ambalata si ajunge pe raft. Singura categorie de paine care se congeleaza este cea care ulterior va fi coapta in supermarket, restaurant, cafenea sau la domiciliul consumatorilor. Culmea este ca si aceasta paine este facuta din aluat proaspat, urmand ca apoi sa fie modelata, coapta incomplet (in proportie de 30-50%) si congelata ulterior.

Nu va temeti de frig, prin congelare painea isi pastreaza toate calitatile nutritionale, metoda fiind practicata pentru a ne da posibilitatea sa ne bucuram de mirosul si gustul de paine proaspat scoasa din cuptor. Inclusiv acasa, daca am cumparat prea multa paine, decat s-o aruncam, putem s-o punem la congelator, frigul ii pastreaza prospetimea.”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare