Dieta si nutritie

#cum sa slabesti #sanatate #fitness #nutritie #dieta

Metoda de slabit a viitorului: cipul care controleaza pofta de mancare

Un cip genetic ar putea deveni arma secreta contra obezitatii intr-un viitor nu foarte indepartat, sustin oamenii de stiinta. Desi pare mai degraba un scenariu desprins din filmele SF, implantarea unui cip menit sa tina sub control pofta de mancare a fost deja testata pe cobai, cu rezultate promitatoare.

Un profesor de la Institutul Tehnologic Federal din Elvetia, Martin Fussenegger, pare sa fi gasit raspunsul la o problema care afecteaza o buna parte din populatia lumii: supraponderabilitatea. Acesta a creat prototipul unui cip care, odata implantat in brat, monitorizeaza in mod constant nivelul grasimilor din sange si, cand acesta creste peste limita, determina eliberarea unui hormon care instaleaza satietatea.

Cipul, solutia viitorului pentru combaterea obezitatii?

Prototipul cipului a fost deja testat in laborator, pe cobai, iar rezultatele au fost incurajatoare: rozatoarele obeze au consumat cantitati mai mici de alimente grase si au reusit sa scape de surplusul de greutate.

Testele au mai revelat si faptul ca, odata ce animalele au atins o greutate normala, care nu le periclita sanatatea, cipul a incetat sa mai elibereze hormonul responsabil de instalarea starii de satietate.

Cercetatorii elvetieni, aflati in spatele acestei descoperiri, spera ca in 5-10 ani sa reusesca sa conceapa o versiune a acestui cip, de dimensiunea unei monede, care sa poate fi introdus cu succes in bratul celor care isi doresc sa slabeasca si nu reusesc prin metodele traditionale.

Cum functioneaza cipul antiobezitate?

Conform studiului publicat in revista de specialitate Nature Communications, acest cip ar contine doua tipuri de gene diferite care conlucreaza pentru a tine sub control apetitul. In timp ce prima gena monitorizeaza grasimile din sange, cea de-a doua suprima apetitul, atunci cand nivelul lipidelor devine prea mare.

Daca va putea fi adaptat si pentru oameni, sustine Martin Fussenegger, cipul ar putea inlocui o serie de proceduri invazive folosite in tratamentul obezitatii, precum aceea de montare a unui inel laparoscopic gastric.

Care sunt efectele obezitatii?

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai bine de jumatate din populatia lumii sufera de supraponderabilitate sau obezitate. Iar excesul de greutate are efecte dezastruoase asupra sanatatii pe termen lung, marind considerabil riscul de aparitie a unor boli grave precum diabetul, afectiunile cardiovasculare, atacul cerebral, infertilitatea, depresia si anumite tipuri de cancer. Tot obezitatea este responsabila pentru scaderea sperantei de viata cu pana la 9 ani!

Daca va beneficia de finantare adecvata, prototipul cipului creat de Martin Fussenegger ar putea fi testat pe oameni peste circa trei ani. Pentru moment, nu a prezentat niciun efect secundar asupra organismului animalelor testate.

Cu toate acestea, expertii britanici avertizeaza ca va fi dificila conceperea unui cip cu adevarat eficient in cazul oamenilor, care sa determine o scadere considerabila in greutate persoanelor cu obezitate morbida si ale carui efecte sa persiste pe termen lung.

Sursa foto: fandbnews.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare