Se stie despre aceasta cereala ca detine o serie de calitati care contribuie la mentinerea sanatatii organismului: combate aciditatea stomacului, ofera un plus de energie, impiedica dezvoltarea ciupercilor etc. Denumirea de „rege al cerealelor” a fost atribuita de catre chinezi care continua sa-l includa in alimentatie de foarte mult timp, in timp ce in occident acesta a fost inlocuit cu graul si cu porumbul.
Cereala care „incalzeste” dieta
Meiul are un rol foarte important in alimentatie, mai precis acela de a „incalzi” dieta, in sensul ca echilibreaza efectele „reci” ale subalimentarii, cauzate fie de stres, fie de hrana de proasta calitate. De asemenea meiul contine fluor, mineral foarte util in prevenirea cariilor si in mentinerea dintilor sanatosi.
Ceea ce face ca meiul sa fie atat de recomandat este si faptul ca detine cantitati mari de vitamine, in special complexul B, acid folic (este necesar in producerea de noi celule, ceea ce-l face esential pentru gravide si pentru copiii mici tocmai pentru ca in cazul lor celulele noi se produc intr-un ritm mai alert), calciu, fier, potasiu, magneziu si zinc. Ca si continut de proteine este foarte apropiat de grau, ambele au un continut de aproximativ 11% proteine.
Totusi, exista o restrictie : nu este recomandat in cantitati mari celor care au probleme cu tiroida pentru ca inhiba o enzima cu rol important in producerea hormonilor tiroidiali.
Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.