Dieta si nutritie

#mancare #sare #obezitate #dependenta #grasime #alimente #zahar

Mancatul in exces creeaza dependenta?

O persoana care are anumite nemultumiri si duce un stil de viata dezechilibrat, va incerca sa umple acele goluri cu lucruri care par sa remedieze situatia. Acest tip de comportament creaza insa dependenta atunci cand ofera ueni persoane iluzia de scurta durata ca umple golul lasat de anumite insatisfactii. Golul insa nu se umple, iar cheia este ca o persoana sa repare acest gol.

Acest tip de comportament se manifesta in mai multe feluri, de la relatii amoroase nesanatoase, pana la abuzul de droguri sau alcool. Si mancatul in exces este o forma de comportament care creeaza dependenta.

O persoana tinde sa manance mai mult in perioade stresante sau de tranzitie, sau cand este foarte obosita. Cheia este ca sursa de stres sa fie recunoscuta si indepartata. Atunci cand mancarea este folosita cu scopul de a creea confort, rezultatul este de cele mai multe ori negativ.

Mancatul in exces si obezitatea duc insa la afectiuni mult mai grave decat inconfortul hainelor cu masuri mici. Afectiunile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea sau diverse forme de cancer sunt doar cateva dintre bolile care ii afecteaza pe cei care abuzeaza de mancare.

Studii recente au aratat ca persoanele supraponderale si obeze au tot timpul senzatia de foame. Chiar daca stomacul acestor persoane este plin, creierul transmite semnalul ca ii este pofta de mancare . Placerea de a manca este de cele mai multe ori factorul care declanseaza mancatul excesiv.

Mancarea produce anumite schimbari chimice in creier, iar cel dependent experimenteaza o placere mult mai mare decat atunci cand mananca doar pentru ca ii este foame. Cercetatorii au descoperit chiar o legatura intre mancare si o substanta chimica produsa de creier, dopamina. Dopamina este asociata cu placerea si recompensa.

Cu cat o persoana are mai multe kilograme, cu atat nivelul de dopamina este mai scazut. In consecinta, persoanele supra ponderale sau obeze experimenteaza placerea mult mai putin.

Astfel, mancatul in exces, care stimuleaza producerea de dopamina, ofera placere si este un antidot de scurta durata impotriva stresului, tristetii si a altor emotii negative. Dar, ca in orice dependenta, momentele de placere sunt urmate de momente de depresie, iar ciclul de repeta.

O persoana care mananca in exces prezinta cateva dintre urmatoarele caracteristici:

  • are pofta mare de mancare
  • este supraponderala sau obeza
  • mananca singur sau se ascunde
  • mananca chiar si atunci cand nu ii este foame
  • decine mai putin sociabila
  • are momente din ce in ce mai dese de depresie
  • se simte vinovata.

 

Ce poti face pentru a evita mancatul in exces?
 

Alimentele care contin sare, grasime sau zahar sunt cele mai periculoase pentru organismul uman. De asemenea, alimentele bogate in aceste substante sunt si cele care creeaza dependenta. Zaharul in special este o substanta care creeaza dependenta.

Iata mai jos cateva sfaturi pe care sa le urmezi pentru a preveni mancatul in exces:

Asociaza alimentele sanatoase cu placerea. Daca te vei concentra asupra placerii de a manca anumite alimente, in timp vei reusi sa schimbi chimia creierului si sa apreciezi mult mai mult alimentele sanatoase.

Este foarte important sa faci o conexiune intre fructele si legumele proaspete cu o stare de bine si de sanatate. De asemenea, inceaca sa te gandesti ca alimentele cu multa sare, grasime sau zahar iti vor periclita sanatatea, vei acumula kilograme in plus si, in general, calitatea vietii tale va scadea.

Bucura-te de alimentele din farfurie. Atunci cand mananci incearca sa te gandesti la cat de delicioasa este mancarea din farfurie, cat de bine miroase si cat de bine iti va face. Astfel vei fi mai putin tentat sa mananci si alte alimente, mai putin sanatoase.

Acest lucru va fi interpretat in mod pozitiv de creier, care va transmite mai departe senzatia de satietate. Astfel, vei avea control asupra obiceiurilor tale alimentare.

Planifica mesele. Obisnuieste-te sa mananci in fiecare zi 3 mese principale si doua gustari. Acest lucru este vital pentru sanatatea ta. Mesele regulate duc la stabilizarea circulatiei insulinei in organism. Astfel, vei preveni mancatul excesiv.

Indeparteaza factorii de stres.
Inainte de manca, incearca sa gandesti ce anume a declansat pofta de mancare. Stresul, furia, anxietatea sau singuratatea sunt factori care duc la mancatul excesiv.

Odata ce vei identifica factorii declansatori, incearca sa ii elimini din viata ta, in special atunci cand mananci. Cand simti astfel de pofte, fa o plimbare, vorbeste la telefon cu un prieten sau joaca-te cu animalul de companie. In acest mod iti vei distrage atentia de la mancare, iar de nevoia de a manca va disparea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare