In ultima vreme, tot mai multe persoane se plang de faptul ca dietele pe care le tin cu scopul de a slabi sunt inutile sau chiar dificil de urmat. Medicii sustin ca acest lucru se intampla din cauza produselor de tip fast-food , a dulciurilor sau a altor alimente grase care provoaca anumite modificari la nivelul creierului.
Ce spun nutritionistii
Medicii nutritionisti afirma ca tot mai multi pacienti cad in „patima” anumitor categorii de alimente si ca acestia nu pot renunta la mancarurile respective sub nicio forma. Sunt anumiti pacienti care incearca sa slabeasca, dar care nu pot ajunge la greutatea dorita din cauza faptului ca nu se pot abtine de la dulciuri, produse-fast-food sau mancaruri grase si ca uneori acestia le mananca chiar si pe ascuns, formandu-se astfel un sentiment de vinovatie.
Pe de alta parte, anumite persoane nu se mai pot abtine de la alimentele respective sub nicio forma, dupa prima inghititura. Chiar si dupa instalarea senzatiei de satietate, pofta este foarte puternica, asa ca pacientul se forteaza sa manance deoarece creierul ii cere acest lucru.
Ce spun psihologii
Psihologii afirma ca in general persoanele stresate cad in aceasta capcana din cauza faptului ca mananca de cele mai multe ori produse de tip fast-food la inceput din lipsa de timp, iar mai apoi in scopul de a scapa de anxietate .
O alta problema este ca mancatul excesiv cu scopul de a scapa de anxietate se manifesta mai nou si in randul copiilor care, atunci cand se simt tristi sau cand se enerveaza, mananca alimente nesanatoase. Aproximativ 30% din copiii supraponderali au declarat ca ei mananca pentru a se calma, iar studiile au demonstrat ca acest comportament se accentueaza odata cu inaintarea in varsta.
Femeile cedeaza mai des in fata poftelor alimentare
O alta cercetare au aratat ca aproape 50% din femeile care s-au apucat de o dieta in urma „socului” pe care il aveau de fiecare data cand se uitau in oglinda, au renuntat la regimul alimentar dupa numai 8 zile, tot din cauza imposibilitatii de a se abtine de la anumite mancaruri. Chiar daca la inceput femeile au fost foarte hotarate, in aproximativ o saptamana, ele au cedat in fata poftelor alimentare.
Ciocolata, cea mai periculoasa
Studiile realizate in ultima vreme au avut rezultate socante: ciocolata actioneaza la nivelul creierului asemanator substantelor interzise. Medicii atentioneaza ca de obicei persoanele care consuma anumite alimente pe termen lung, pot ajunge sa fie dependente de acestea, intr-un mod incurabil .
Explicatia, atat in cazul oamenilor cat si in cazul animalelor, este ca alimentele respective creaza diverse circuite la nivelul creierului si ca acesta este cel care ne transmite si ne indeamna sa mancam in continuare.