Dieta si nutritie

#mancaruri #alimentatie sanatoasa #carbohidrati #mic dejun #mancaruri sanatoase #afectiuni respiratorii

Mancaruri sanatoase pentru cina

In ultimii ani, numeroase afectiuni, precum hipertensiune, diabet si afectiuni cardiovasculare , sunt cauzate de alimentatia dezechilibrata. Tot in ultimii ani, cina a devenit cea mai importanta masa a zilei.

Bazata pe alimente bogate in grasimi, saruri si proteine, cina poate afecta dramatic sanatatea. Majoritata persoanelor cred ca masa de seara bogata poate inlocui lipsa nutrientilor din alimentatia de la pranz sau mic dejun.
 

Reguli de alimentatie pentru cina


Prima regula pe care trebuie sa o urmezi la cina, este sa mananci mai putin. Un consum moderat de alimente este benefic pentru somn. Cantitatea de alimente depinde insa si de nevoile si efortul depus de o persoana.

Cel mai potrivit moment pentru cina este ora 18.00. Masa de seara nu trebuie sa depaseasca ora 20.00. Dup aceasta ora se poate consuma doar apa. Ca regula generala, masa de seara trebuie sa fie luata cu patru ore inainte de culcare. In acest fel, stomacul va avea suficient timp pentru a digera alimentele.

Masa de seara trebuie sa fie bogata in fibre, carbohidrati si vitamine. Pentru masa de seara alege mancare gatita sau peste.

La masa de seara, specialistii recomanda evitarea fructelor, deserturilor si alimentelor prajite. De asemenea, trebuie sa eviti si consumul excesiv de alcool. Tot seara trebuie sa eviti si consumul de alimente bogate in calciu, deoarece pot favoriza formarea de calculi urinari.
 

Ce sa mananci la cina


Carbohidrati

La masa de seara renunta la alimentele bogate in grasimi, care nu au niciun continut nutritiv. Alege insa preparate care contin carbohidrati naturali. Pentru masa de seara poti prepara o friptura la gratar din carne slaba, cu salata de varza.

Varza este una dintre cele mai sanatoase alimente, are proprietati detoxifiante, contine vitamina C si fibre. Mai poti adauga si diverse ierburi, precum patrunjel.
 

Pui

Carnea de pui este intotdeauna o alegere potrivita pentru masa de seara. Este bogata in proteine, se poate prepara in diverse feluri si nu este bogata in grasimi.

Pentru cina, poti incerca carne fripta de pui cu ardei rosu, broccoli si orez brun. Poti asezona cu usturoi si alte condimente si ierburi. Broccoli si ardeii rosii sunt superalimente . Au cantitti importante de antioxidanti si vitaminele A s C. Orezul brun este bogat in fibre, care ajuta digestia.
 

Peste

Pestele si fructele de mare reprezinta o sursa importanta de proteine, acizi grasi omega 3, care reduc colesterolul. In special somonul este foarte bogat in acizi grasi omega 3.

Pentru cina asezoneaza o felie de peste cu lamaie, usturoi si busuioc, inveleste-o intr-o folie de aliminiu si da-o la cuptor. Acest mod de preparare al alimentelor este ideal pentru masa de seara. In acest fel nu vei folosi ulei si vei reduce cantitatile de grasimi consumate.

Poti consuma pestele cu piure de cartofi sau spanac, pentru un aport important de fier, calciu si vitamine.
 

Salate

Salatele sunt ideale pentru masa de seara. Sunt usor de preparat, satioase si racoroase. Le poti servi cu orez brun, carne de pui, migdale sau branza feta. Alege intotdeauna produse proaspete si evita sosurile grase.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare