Dieta si nutritie

#obiceiuri alimentare #obiceiuri nesanatoase #alimentatie nesanatoasa #alimentatie #sanatate

Mananci noaptea tarziu? Cum iti afecteaza acest obicei sanatatea

Programul incarcat de peste zi, stresul sau stilul de viata te fac sa ajungi sa mananci, de multe ori, noaptea tarziu. De la cresterea in greutate, la carii dentare sau un somn deloc odihnitor, gustarile din toiul noptii iti afecteaza sanatatea. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa renunti la mesele tarzii.

Iti dereglezi ceasul biologic

Fiecare dintre noi avem ceasul biologic interior care ne spune cand este timpul sa dormim sau cand sa ne trezim. Atunci cand mancam, cand de fapt ar trebui sa ne odihnim, ajungem sa dereglam organismul care devine confuz si incepe sa functioneze gresit.

Cresterea tensiunii arteriale

Mancatul tarziu duce la cresterea tensiunii arteriale, mai ales in cazul celor care sufera deja de hipertensiune. Potrivit unor studii in aceasta directie, atunci cand mananci tarziu, corpul sta in alerta si produce o cantitate mai mare de hormoni ai stresului care provoca cresterea tensiunii arteriale.

Acumulezi grasime

Studiile arata ca persoanele care mananca la o ora tarzie au indicele de masa corporala mai mare si in acelasi timp o cantitate mare de grasime in organism fata de cei care mananca mai devreme. Momentul din zi cand iei masa influenteaza atat greutatea cat si hormonii, dar si intregul metabolism.

Poti suferi de arsuri la stomac

Atunci cand mananci seara tarziu este posibil sa te confrunti cu arsuri la stomac, acea stare de disconfort care se simte in piept si care uneori este insotita de un gust amar sau acid. Acest lucru se intampla cand acidul din stomac ajunge in esofag, provocand refluxul gastroesofagian. O persoana din cinci sufera de reflux gastroesofagian, o forma severa de reflux acid care poate provoca alte probleme grave de sanatate.

Nu te odihnesti bine

Un somn bun te mentine fericit, sanatos si te ajuta sa fii in forma in ziua urmatoare. Atunci cand mananci seara tarziu, te vei intoarce pe toate partile chiunindu-te sa adormi. Unele alimente, cum ar fi inghetata de cafea sau ciocolata neagra, te vor tine in alerta pana la ore tarzii din noapte, de asemenea gustarile care contin multe grasimi sau mult zahar te vor energiza tocmai atunci cand iti doresti sa adormi.

Iti distrugi dantura

O gustare de fructe uscate sau guma de mestecat inainte de culcare iti pot distruge dantura, pentru ca acestea au tendinta de a ramane mai mult timp pe dinti. In cazul in care nu te poti abtine de o la o gustare in toiul noptii, curata-ti bine dintii dupa ce termini de mancat.

Ce greseli nu trebuie sa faci daca mananci seara tarziu

1. Sa te culci imediat dupa masa

Regula ca sa slabesti sau sa te mentii la o anumita greutate este sa arzi mare parte dintre caloriile pe care le consumi. Atunci cand mananci si mergi  imediat la culcare, nu mai ai cum sa arzi caloriile pe care doar ce le-ai consumat, fapt care duce la acumularea de kilograme.

2. Sa alegi gustari nesanatoase

Chipsurile sau biscuitii dulci sunt pentru tine o gustare perfecta atunci cand stai pe canapea si te relaxezi urmarind serialele preferate. Poti sa te rasfeti in continuare, dar alege gustari mai sanatoase cum ar fi felii de mar sau iaurturile simple, ori legume proaspete.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare