Fructele, bogate in nutrienti, dar acoperite cu pesticide
O dieta echilibrata trebuie sa contina o varietate cat mai mare de produse, menite sa asigure organismului intreaga gama de nutrienti, necesara pentru functionarea optima a acesteia. In acest context, fructele si legumele reprezinta o parte importanta a unei alimentatii sanatoase, dat fiind continutul lor bogat in vitamine si minerale in stare naturala.
Totusi, in pofida bogatiei de nutrienti pe care ii contin, cele mai multe fructe si legume disponibile in comert sunt problematice din cauza pesticidelor, acele substante folosite extensiv in agricultura in vederea obtinerii unor culturi cat mai generoase prin exterminarea daunatorilor periculosi.
Consumi sau nu fructe nespalate?
In acest context, ce-i de facut, in special in cazurile in care ai la dispozitie cateva fructe - mere, de pilda - pe care nu iti este la indemana sa le speli? Renunti sa le consumi, de teama efectelor nocive ale pesticidelor, sau iti asumi riscul, sperand ca nutrientii isi vor face simtite beneficiile?
Potrivit HuffingtonPost.com, varianta optima pentru sanatate ramane, totusi, cea a consumului fructelor, fie ele si nespalate. Cu cateva precizari: daca este posibil, alege sa decojesti fructele in cauza, pentru a elimina pesticidele acumulate in coaja.
Fructele si legumele cu cele mai multe pesticide
Anual, ONG-ul Environmental Working Group din SUA intocmeste o "lista neagra" a fructelor si legumelor cu cel mai ridicat continut de pesticide. Cea mai recenta plaseaza merele in varful clasamentului, acestea fiind urmate, in ordine descrescatoare, de:
- capsune
- struguri
- telina
- caise
- spanac
- ardei gras
- nectarine
- castraveti
- cartofi
- rosii cherry
- ardei iute
Sursa foto: lesserevillife.com