Dieta si nutritie

#leurda #detoxifiere #detoxifiere de primavara #usturoi salbatic

Leurda, detoxifiant de primavara

Leurda este una dintre cele mai sanatoase plante de primavara, ideala pentru detoxifierea organismului si curatarea sangelui. Se consuma sub forma de salata, ulei sau tinctura . Leurda este benefica si pentru prevenirea, tratarea si vindecarea racelilor, gripelor si afectiunilor sanguine si cardiace.
 

Ce este leurda?


Leurda este cunoscuta in Romania inca din vremea dacilor, cand era folosita pentru detoxifierea organismului si penru curatarea sangelui, a plamanilor si tractului digestiv. Leurda mai este cunoscuta si sub numele de aiurda, usturoita, usturoi salbatic sau usturoiul ursului.

Aceasta planta creste in special in padure, are frunze late si un miros identic cu al usturoiului. De la leurda se consuma frunzele care se taie primavara devreme, in lunile martie - aprilie, si apoi se prepara imediat.
 

Ce contine leurda?


Leurda este o planta care contine substante foarte puternice, extrem de benefice pentru organismul uman. Contine alicina, o substanta cu proprietati antivirale , care se gaseste si in ceapa si usturoi. Leurda are si proprietati expectorante, tonice si antispastice, fiind utila in prevenirea virozelor respiratorii care apar in special primavara.

De asemenea, leurda este bogata in vitamine si minerale si stimuleaza astfel sistemul imunitar. Este utila si pentru tratarea durerilor de cap, a starii de oboseala si a palpitatiilor specifice primaverii.
 

Beneficiile consumului de leurda


Colesterol . Leurda contine o serie de substante active foarte puternice care ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange. Pentru reducerea colesterolului este indicat sa faci in fiecare primavara o cura de cel putin trei saptamani de leurda. Consuma in fiecare zi doua portii de salata de leurda pe zi.

Hipertensiune. Substantele active din frunzele si bulbul de leurda stimuleaza organismul si ajuta la producerea de anumite enzime care regleaza tensiunea arteriala. Leurda are si un efect vasodilatator, ceea ce ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Este indicat sa tii o cura de sase saptamani cu tinctura de leurda.

Arteroscleroza. Substantele din leurda impiedica formarea placilor de colesterol si grasime in vasele si arterele de sange. Leurda ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange. Pentru arteroscleroza, este indicat sa tii o cura de trei luni, cu tinctura si ulei de leurda.

Varice . Leurda are efecte antiinflamatorii, tonifica vasele de sange si venele si ajuta la reducerea in volum a varicelor. Este indicat sa faci anual o cura de trei saptamani, cu salata de leurda.

Gripa. Frunzele proaspete de leurda au efecte antivirale si antibiotice. Reduce febra, combate tusea si ajuta la vindecarea virozelor respiratorii.

Leurda este benefica si pentru deficitul de magneziu, cancer, micoze, dureri musculare, infectii urinare, viermi intestinali, infarct sau flebita. De asemenea, combate si efectele nocive ale radicalilor liberi, prevenind astfel imbatranirea prematura.
 

Contraindicatii!


Leurda nu trebuie consumata de femeile care alapteaza deoarece schimba gustul laptelui, care este neplacut pentru bebelus si poate provoca colici.

Persoanele cu probleme stomacale sau de colon trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma leurda. In foarte putine cazuri, leurda poate provoca balonare , greata si tulburari digestive.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare