Dieta si nutritie

#sanatate #etichete produse alimentare #dieta si nutritie #etichete alimente

La ce sa fii atent cand citesti etichetele produselor alimentare

Ai ales vreodata un produs alimentar doar pe baza etichetelor care promiteau numeroase beneficii pentru sanatate? Ei bine, nu intotdeauna eticheta corespunde cu realitatea. Termeni precum "fara grasimi" sau "100% natural" sunt de foarte multe ori folositi doar pentru impactul lor.

Te simti frustrat? Nu esti singurul. Peste 60% dintre consumatori inteleg cu greu etichetele produselor alimentare din comert.

Iata mai jos cateva dintre frazele care induc in eroare, de pe etichetele produselor alimentare:

100% natural. Nu te lasa pacalit de etichetele de acest gen. Aceste alimente nu sunt 100% naturale, insa nu contin coloranti, arome artificiale sau substante sintetice. Pot contine insa o serie de alte sunstante nesanatoase. Un astfel de produs poate contin conservanti, cantitati mari de sare sau fructoza.

Multicereale. Atunci cand cauti un sortiment de paine sanatoasa, alege produsele pe care se afla inscriptionat "cereale integrale" sau "100% faina integrala". Cerealele integrale, printre care si porumbul, orezul brun sau ovazul au mai multe fibre si nutrienti decat produsele rafinate. De asemenea, nu alege o paine doar pentru aspectul sau. Unele sortimente de paine contin coloranti si nu sunt mai sanatoase decat varianta rafinata.

Fara adaosuri de zahar. Daca esti ingrijorat de caloriile si carbohidratii pe care ii consumi, esti mult mai tentat sa cumperi produse fara zahar. Insa unele alimente, inclusiv fruct, lapte, cereale sau legume contin zahar in mod natural. Astfel, chiar daca aceste produse nu au adaosuri de zahar, ele deja contin zahar in mod natural. Carbohidratii, care pot fi simpli sau complexi maresc nivelul de zahar din sange si predispun la diabet.

Fara zahar. Produsele care sustin ca nu au zahar nu sunt neaparat mai sarace in calorii. De cele mai multe ori, aceste produse pot avea mai multe calorii decat variantele cu zahar. chiar daca contin mai putin zahar, aceste produse sunt bogate in calorii si carbohidrati. Produsele fara zahar contin cel mai adesea indulcitori artificiali si alcooli de zahar care pot provoca diaree.

Zero grasimi trans. Grasimile trans sunt daunatoare pentru inima si trebuie evitate. Insa, produsele care sustin ca nu contin astfel de grasimi, contin de fapt 0,5 grame la portie. Este recomandat sa gasesti pe eticheta si ingredietne pentru uleiuri hidrogenate, care sunt de fapt grasimi trans.

Fara grasimi. Pericolele grasimilor pentru sanatate sunt numeroase, astfel ca numeroase produse de pe piata sustin ca nu contin grasimi. Problema este insa ca aceste produse contin aproape acelasi numar de calorii ca si produsele cu grasimi. Citeste cu atentie eticheta: vei descoperi cantitati impresionate de zahar, indulcitori artificiali si alte ingrediente nocive.

Din fructe naturale. Produsele care sustin ca printre ingrediente se gasesc si fructe adevarate, nu contin adesea ceea este scris pe eticheta. Sunt insa bogate in grasimi, colesterol, zahar si siropuri concentrate.

Fara colesterol. Produsele "fara colesterol" contin de fapt 2mg pe portie.Colesterolul este procesat de ficat, astfel ca doar produsele animale, precum carnea, lactatele, ouale sau untul il contin.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare