Dieta si nutritie

# renuntare aliment #specialisti #aliment

La ce aliment trebuie sa renuntam, potrivit specialistilor

Relatia cu zaharul se modifica cu varsta, potrivit specialistilor, iar acest aliment poate sa cauzeze foarte multe probleme. Mihaela Bilic le-a explicat tuturor ce se intampla in organismul nostru, in functie de varsta, punctand ca zaharul rafinat trebuie folosit exact ca zarea in alimentatie, adica un strop.

 

“Dependenta de zahar…pe varste

V-ati gandit vreodata ca relatia cu zaharul se modifica odata cu varsta? Dulciurile sunt asociate cu placerea, iar zaharul actioneaza direct asupra creierului si ne da stare de bine. Mancam zahar cand vrem o doza de energie, cand vrem sa ne calmam, cand sarbatorim sau suferim… Face bine psihic, insa afecteaza grav organismul: carii dentare, obezitate abdominala, ficat steatozic, boli metabolice si inflamatie cronica la nivel celular. In plus creaza un cerc vicios: cu cat mancam zahar mai des, cu atat vrem mai mult! Pare a fi o dependenta paguboasa de care n-ar fi rau sa scapam- pentru sanatate, silueta si tinerete!

Ce inseamna Detox antizahar la 30 de ani? Sa identifici zaharul care se ascunde in alimente si pe care l-ai consumat zilnic, inca din copilarie. Chiar daca nu-l vedem si nu-l constientizam, pe langa dulciuri, exista zahar in sucuri, cereale de mic dejun, produse de patiserie, biscuiti, sendvisuri, iaurturi cu fructe.

La 30 de ani probabil nu aveti probleme create de zahar, dar ele vor veni. Acum e momentul sa invatati sa cheltuiti corect bugetul pentru dulce: ciocolata neagra, prajituri facute in casa, cereale fara zahar, fructe ca desert. Cititi etichetele cu atentie si alegeti produsul cu cel mai mic adaos de zahar. Atentie la sucuri, zaharul in forma lichida e cel mai periculos!

La 40 de ani relatia cu zaharul e diferita: ne folosim de el ca sa depasim o zi aglomerata, sarcini de serviciu frustrante sau o viata de familie solicitanta. Zaharul este un fals prieten in caz de oboseala si stres. Efectul lui energizant este efemer: creste rapid glicemia si anesteziaza creierul, apoi da hipoglicemie cu oboseala, dificultate de concentrare si nevoie de zahar. Rezultatul? Apar kilogramele in plus si pierdem controlul in relatia cu mancarea.

Acum e momentul sa invatati ca nu toti carbohidratii sunt la fel, ca e mai bine sa consumi fainoase si sa te feresti de zahar. Daca vreti un desert, atunci sa fie bun, mic si savurat la maxim. Calitate, nu cantitate!

Ce se intampla la 50 de ani? Zaharul risca sa se transforme intr-un refugiu, o placere confortabila fara de care nu putem rezista. Stim ca ingrasa, dar e un rau necesar ca sa depasim neplacerile varstei si dezechilibrele hormonale. Atentie, la menopauza creste pofta de zahar si scade metabolismul, deci ingrasatul e garantat!

Daca de silueta nu va mai pasa, aflati ca zaharul face obezitate abdominala creste riscul de diabet si boli cardiovasculare si accelereaza imbatranirea pielii. Acum, mai mult ca oricand, merita un Detox de zahar! Descoperiti placeri nealimentare, invatati sa va hraniti corpul si sa ignorati poftele mintii.

Putem trai fara zahar si orice invat are si dezvat! E nevoie sa vrem si sa avem rabdare cateva saptamani, pana scapam de dependenta. Veti constata ca mancarea are alt gust daca papilele au fost curatate de zahar. Si veti aprecia gustul dulce natural din fructe, lapte, paine, orez, sfecla sau morcov. Corpul nostru se multumeste cu zaharul pe care l-a pus natura in alimente. Iar zaharul rafinat trebuie trecut in sectiunea condimente si folosit precum sarea: doar un strop!”, a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.  


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare