Dieta si nutritie

# consum bors #bors #beneficii

Iti place borsul? Ce se intampla in organismul tau daca il bei. Putini stiu asta

Borsul este un ingredient care aduce extrem de multe beneficii organismului nostru. Contine vitamine din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu si crom.

Cum se obtine borsul? Este rezultatul macerarii taratelor de grau si contine un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati.

Borsul este folosit, de obicei, in ciorbe. Consumul acestuia aduce o multime de beneficii organismului nostru deoarece este un produs natural. Daca vrei sa fii in forma asigura-te ca bei o cana cu bors cu 15 minute inainte de fiecare masa principala timp de 20 de zile. Poti repeta cura aceasta dupa sapte zile de pauza.

Daca ai probleme cu ficatul sau cu bila bea bors pe stomacul gol cu cel putin un sfert de ora inainte de masa. Ca sa fie si mai eficient adauga in el o lingurita de pulbere de pelin.

Alte afectiuni pentru care este recomandat borsul: bronsita, astm, sinuzita, adjuvant in tuberculoza, alcoolism, indigestie, voma, oboseala cronica.

Borsul are calitati curative si actiune farmaceutica

In tara noastra exista o multime de traditii legate de aceasta licoare cunoscuta drept bors. In unele zone este considerata o bautura miraculoase. In regiunea Bucovina, spre exemplu, inainte de intrarea in post si inainte de mesele de sarbatori, toate vasele si tacamurile erau clatite in bors si apoi erau binecuvantate cu semnul crucii, ca sa fie „spalate toate relele”. In credinta populara, borsul ii scapa pe copii de deochi si le reda pofta de mancare.

Borsul trezeste omul din betie

Faima pe care si-a castigat-o borsul a venit datorita faptului ca trezeste omul din betie. Mai mult decat atat inlatura destul de repede simptomele intoxicatiei cu alcool, fiind remediul cel mai recomandat in aceasta situatie.

Reteta bors de casa

Ai nevoie de un borcan cu o capacitate de 10 litri in care pui o jumatatea de kilogram de tarate de grau, si 450 de grame de malai. Torni apa rece pana se acopera si lasi asa timp de un sfert de ora. Apoi torni apa fierbinte si amesteci bine cu un facalet. Lasi sa se raceasca si adaugi pe urma o ceasca de huste cu o felie mare de paine neagra si amesteci. Lasa totul acoperit intr-un loc racoros pentru cateva zile. Cand borsul s-a acrit pune-l intr-un alt borcan dupa ce a fost strecurat. Se pastreaza la rece, iar pentru un plus de savoare se poate adauga o crenguta de visin.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare