Dieta si nutritie

Indulcitorii artificiali ingrasa si imbolnavesc!

Corpul uman are nevoie de rezerve de zahar in sange ca sa se mentina sanatos. Pentru a functiona optim, acesta are nevoie de o anumita cantitate de zahar care variaza intre 0.70 si 1.10 g/l.

Totusi, foarte multe persoane care tin diete de slabit apeleaza la indulcitorii artificiali, convinse de faptul ca zaharul este cauza principala a kilogramelor in plus. Se pare insa ca indulcitorii artificiali care contin mai putine calorii ingrasa mai mult decat zaharul, potrivit unui studiu realizat de catre o echipa de cercetatori americani. Desi majoritatea curelor de slabire recomanda consumul indulcitorilor artificiali, cercetatorii americani spun ca zaharul ar fi mai bun. Zaharina „inselatoare” Cercetarile specialistilor americani au demonstrat ca indulcitorii de tipul zaharinei pot determina o crestere in greutate mai mare decat cea provocata de consumul de zahar deoarece organismul devine confuz si cere mai multa hrana sau consuma mai multa energie. Aportul de artificiali cu putine sau fara calorii submina aceasta conexiune, ducand la un dezechilibru energetic prin cresterea aportului de mancare sau reducand energia. Mai mult decat atat, produsa din petrol, zaharina este mult mai dulce decat zaharul, aproximativ de 300 de ori, dar organismul nu va utiliza din punct de vedere energetic sau nutritiv nimic din ea, cum procedeaza cu zaharul. Daca este consumata un timp indelungat, pot aparea diverse tipuri de cancer, mai ales cel al vezicii urinare, al aparatului genital si de prostata. Aspartamul de 200 de ori mai dulce ca zaharul Autorii studiului american sugereaza ca alti indulcitori artificiali, ca aspartamul, sucraloza si acesulfam K au probabil aceleasi efecte ca si zaharina. De altfel, se stie ca aspartanul sau E 951, cel mai cunoscut si controversat , este de aproape 200 de ori mai dulce decat zaharul. Este prezent in toate sucurile de tip light, dietetice si intra in compozitia produselor de patiserie preambalate. Aspartamul duce la tulburari de auz, stari de confuzie, stari de depresie sau chiar la porniri violente. Dulci, dar... periculosi Acesulfam K este indulcitor care se gaseste in multe alimente datorita stabilitatii foarte bune: bauturi plate sau carbogazoase, produse lactate , produse zaharoase si de patiserie, ciocolata, guma de mestecat etc. Ciclamatii (E 952) se utilizeaza in fabricarea bauturilor racoritoare, a biscuitilor si a produselor de patiserie, a gemurilor si a conservelor de fructe. Cel mai utilizat ciclamat este ciclamatul de sodiu. Datorita puterii de indulcire relative reduse, avand in vedere dozele maxime admise in produsele alimentare, este necesara asocierea ciclamatilor cu alti indulcitori. In concentratii mari gustul dulce al acestora este afectat de o componenta reziduala neplacuta. Taumatina este un indulcitor alimentar de 2.500 de ori mai dulce decat zaharul si se extrage dintr-o planta din Africa sau din organisme genetic. Se foloseste la produse zaharoase, gemuri, inghetata si guma de mestecat. Este indicat sa fiti foarte precauti in momentul in care inlocuiti zaharul cu indulcitorii artificiali deoarece pot aparea dezechilibre la nivelul metabolismului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului