Dieta si nutritie

#sanatate copii # stil de viata sanatos #alimentatie sanatoasa #dieta #sport

Importanta unui stil de viata sanatos pentru starea de bine a tinerei generatii

Traim intr-o epoca in care sedentarismul, timpul lung petrecut in fata televizorului, calculatorului sau telefonului ocupa cea mai mare parte din tipul tinerei generatii. Iar efectele pe care acest stil de viata il are asupra populatiei de toate varstele sunt alarmante.

Potrivit sudiilor efectuate de fundatia PRAIS, in 30 de scoli bucurestene, pe un esantion de 677 de parinti s-a constatat ca doar 38% dintre copii fac miscare in fiecare zi. Mai mult, un copil din Romania petrece, in medie, circa 22,7 ore pe saptamana in fata unui ecran. Si mai ingrijorator este faptul ca doar 50% dintre parinti controleaza timpul petrecut de copiii lor in fata ecranului.

Marcand 9 ani de la lansarea miscarii nationale "Si eu traiesc sanatos!" – SETS, Fundatia PRAIS a organizat in aceste zile conferinta tip dezbatere cu tema "Beneficiile activitatii fizice, sportului si nutritiei echilibrate pentru starea de bine a tinerei generatii", in parteneriat cu Nestle for Healthier Kids. La eveniment au fost intens dezbatute subiecte precum importanta unei alimentatii sanatoase, dar si a efortului fizic, atat in randul adultilor, dar mai ales in randul copiilor.

"Potrivit studiilor facute in acesti ani, ramane o prioritate pentru noi, continuarea prin miscarea nationala SETS a informarii, educarii si activarii copiilor, familiilor acestora, publicului general, pentru a cunoaste si experimenta efectul benefic, determinant pentru sanatate al activitatilor fizice zilnice, alimentatiei echlibrate, intr-o era in care progresul bazat pe tehnologie revolutioneaza viata noastra de zi cu zi", declara Silvia Bucur, Presedinte al Fundatiei PRAIS.

Campioana olimpica la atletism, Gabriela Szabo, prezenta la eveniment, sustine ca miscarea este foarte importanta atat pentru copii cat si pentru adulti. Fosta atleta, care dupa ce s-a retras din competitii s-a dedicat promovarii unui stil de viata sanatos, este de parere ca sportul de masa, si nu cel de performanta, este foarte important pentru dezvoltarea copiilor, dar si pentru o stare de sanatate buna, indiferent de varsta.

"Trebuie sa intelegem ca trupul nostru este facut pentru miscare si ca fiecare dintre noi avem datoria sa miscam acest corp. Din pacate statistica este una foarte dureroasa pentru noi, oamenii de sport, deoarece 60% din populatia Romaniei nu practica niciun fel de exercitiu fizic si vedem cum, an de an, acest numar creste. Si nu numai la nivel de Romania. Este un fenomen care atinge foarte multe tari din Europa si din lume.

Macar o data sau de doua ori pe saptamana trebuie sa lasam copilul sa mearga la sport sau sa-l indemnam sa mearga la sport. Nu toti trebuie sa fie campioni! Sportul de masa este cu totul si cu totul altceva. Este o placere sa vii pe stadion alaturi de alti copii, pentru a socializa. Sportul nu face altceva decat sa te faca sa-ti privesti adversarul in ochi. Sa nu ai emotii cand il vezi, sa simti emotia celui din fata ta, sa concurezi cu el de la egal la egal. Pana la urma sportul de masa este mai mult decat educatie. Recomandarea mea este sa va incurajati copiii sa vina la sport si sa umplem din nou stadioanele cu copii, nu pentru sportul de mare performanta, ci pentru sportul de masa.", a declarat Gabriela Szabo.

Sportul nu este insa singura modalitate de a avea o viata sanatoasa. Foarte importanta este si alimentatia. "Pentru un stil de viata sanatos nutritia si activitatea fizica se completeaza foarte bine. Nu se poate una fara alta", declara Nicoleta Tupita – Nutrition Health and Wellness Manager Nestle Romania.

Pe langa o alimentatie sanatoasa, atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, Nicoleta Tupila declara ca hidratarea si gustarile dintre mese sunt foarte importante. "Este important in primul rand sa ne hidratam, cred ca totul incepe de acolo, si stiti foarte bine. Incepand de dimineata, pe birou, trebuie sa avem constant o sticla de apa pe care sa o umplem din cand in cand. Si in al doilea rand as zice ca pentru gustari este bine sa avem fructe si eventual legume, dar si fructe oleaginoase (nuci, caju, migdale, etc.). Acestea, chiar daca sunt bogate in calorii si grasimi, ne ajuta sa ne mentinem greutatea pe termen lung. Desigur trebuie sa consumam doar 25-30 de grame pe zi.", adauga Nicoleta Tupita.

"In plus, cel mai bun lucru pe care il putem face noi, adultii, cand vine vorba de sanatatea copiilor, este sa fim un exemplu pentru ei. Degeaba suntem la masa si le spunem copiilor cat de sanatos si de gustos este broccoli, dar noi nu il mancam, ci il obligam doar pe copil sa-l manance. Nu cred ca o sa functioneze niciodata. Si din acest motiv alimentatia sanatoasa a copiilor nu poate fi influentata doar prin impunere si educare, ci doar prin adoptarea alimentatiei si a stilului de viata sanatos la nivelul intregii familii. Copiii sanatosi se cresc in familii sanatoase.", conchide Nicoleta Tupita.

Cat despre motivarea copiilor pentru a face sport, psihologul este de parere ca cel mai important este exemplul pe care copiii il vad in familie. "Este foarte important pentru parinti sa ofere modele copiilor. In plus, pe langa beneficiile pentru sanatate, exercitiul fizic devine o cale foarte eficienta pentru armonizarea relatiilor dintre copii si parinti, pentru aplanarea conflictelor si nu numai", declara conf. univ. dr. Georgeta Mitrache, psiholog UNEFS.

Din 2011 pana in prezent, miscarea SETS a dezvoltat la nivel scolar, largi campanii de informare, educare si activare a peste 186.000 de elevi din ciclul primar din 250 de scoli, 6 orase: Bucuresti, Ploiesti, Timisoara, Cluj-Napoca, Roman, Otopeni si 14 localitati rurale, familiile acestora, 3.000 de cadre didactice, 2 milioane public larg. Peste 15.369 de elevi alaturi de 227 de cadre didactice din 105 scoli au facut 3.910 activitati de gimnastica de inviorare in clasa. Alergarile usoare, timp de 10 minute, au inregistrat 2.031 de sesiuni de alergare, care au angrenat 5.874 de elevi si 227 de cadre didactice din 56 de scoli. De asemenea, elevii au creat si au dansat in cadrul a 138 de flashmob-uri, la care au participat 9.751 elevi si 491 de cadre didactice din 82 de scoli.

"De 9 ani suntem alaturi de SETS ca partener fondator. Din acest an, sub umbrela initiativei globale Nestle for Healthier Kids vom amplifica eforturile de sustinere a miscarii nationale 'Si eu traiesc sanatos!' - SETS. Prin imbunatatirea continua a produselor pentru copii si sprijinirea educatiei pentru un stil de viata echilibrat, ambitia noastra pana in 2030 este sa ajutam peste 50 de milioane de copii sa duca o viata mai sanatoasa", a declarat Leszek Wacirz, Country Manager Nestle Romania.

Miscarea nationala SETS are ca scop informarea si educare populatiei despre ceea ce presupune un stil de viata sanatos, atat din punct de vedere nutritional cat si la nivel de activitati fizice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului