Dieta si nutritie

#etichete #dieta obezitate #produse degresate #continut scazut de grasimi

Iaurtul fara grasimi e mai nociv pentru silueta decat cel standard. Cum adanceste "criza obezitatii" interpretarea gresita a etichetelor

"Citeste cu atentie eticheta si alege doar acele produse cu un continut scazut sau chiar fara grasimi!". Daca esti tributar/a acestui indemn, s-ar putea sa ai surpriza sa constati ca actionezi gresit. Potrivit cercetatorilor, produsele alimentare fara sau cu un continut scazut de grasimi pot fi mai periculoase pentru silueta decat cele originale.

Nu te lasa pacalit/a de eticheta diverselor produse alimentare care nu contin grasimi! Avertismentul vine de la cercetatorii americani Gary Tubes si Peter Attia, fondatorii "Nutrition Science Initiative". Potrivit Daily Mail, acestia sustin ca zaharul si aditivii continuti de respectivele produse in efortul de a inlocui grasimile conduc la o rezistenta a organismului in fata insulinei (glicemie), iar acest efect este o cauza majora a obezitatii.

"Iaurturile cu fructe cu un continut scazut de grasimi sau cele organice, de zmeura, piersica, caisa, aproape ca nu contin fructe. Nu au nici macar suficiente boabe pentru a colora iaurtul, asa ca producatorii adauga coloranti, arome si zahar. Deci, ai un produs cu putine grasimi, bogat in calorii. (...)". a explicat doctorul Attia, intr-o prelegere tinuta anul trecut la Universitatea Stanford.

Legatura dintre dieta si obezitate

Potrivit Daily Mail, un iaurt  cu capsuni are doar 2% grasime, insa 17 grame de zahar, o treime din doza zilnica recomandata pentru o femeie. "Daca vezi un produs pe a caror eticheta scrie <<fara grasimi>> sau <<continut scazut de grasimi>>, inseamna ca acesta este un avertisment pentru ca tu sa il eviti", explica dr Attia.

De altfel, "Nutrition Science Initiative", organizatia non-profit fondata de specialistul american alaturi de Gary Tubes, a primit in aceasta primavara o finantare in valoare de 40 de milioane de dolari din partea Fundatiei "Laura si John Arnold". Banii sunt destinati pentru trei experimente care aprofundeaza legatura dintre dieta si obezitate.

Cercetatori independenti vor monitoriza mai multi voluntari supraponderali si obezi care vor fi implicati in diverse tipuri de dieta saraca in grasimi. Pe durata experimentului, participantii vor trebui sa se mute in baza de cercetare, iar rezultatele preliminare sunt asteptate anul viitor.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare