Dieta si nutritie

#sanatate #dieta si nutritie #hormoni de crestere #alimente hormoni

Hormonii de crestere din alimente: efecte asupra organismului

Cancer de san si de prostata, pubertate precoce sau rezistenta scazuta la infectii sunt doar cateva dintre efectele secundare ale consumului de alimente tratate cu hormoni de crestere. Chiar daca utilizarea acestora este benefica pentru industria alimentara, intr-o perioada in care consumul a atins cote alarmante, alimentele cu hormoni de crestere au consecinte grave pentru sanatate.

Ce sunt hormonii de crestere

Hormonii de crestere sunt substante chimice produse in mod natural de organismul tuturor animalelor, inclusiv al oamenilor. Acesti hormoni reprezinta mesaje chimice eliberate in sange de catre organele care produc hormoni. Aceste mesaje afecteaza diferite parti ale corpului.

Chiar daca sunt produsi in cantitati mici, hormonii controleaza functii importante ale organismului, precum cresterea, dezvoltarea si reproducerea. Hormonii au o chimie diferita: pot fi steroizi sau proteine.

Hormonii steroizi sunt activi atunci cand sunt consumati, in timp ce hormonii de tip proteina doar atunci cand sunt sunt injectati.

De ce sunt folositi hormonii in productia alimentara

Hormonii de crestere sunt dati animalelor pentru a creste mai rapid si pentru a produce mai multa carne. Hormonii de crestere maresc de asemenea si productia de lapte la animale. Sunt folositi si pentru a obtine culturi mai rezistente la daunatori.

Chiar daca sunt folositi la scara larga pentru a mari productia de produse animaliere, fructe sau legume, acesti hormoni au un impact negativ asupra sanatatii.

Efectele alimentelor cu hormoni de crestere

Pubertate precoce la fetite. Pubertatea precoce la fetite este asociata cu anumiti hormoni de crestere care sunt folositi in produsele cu carne, lactate si branzeturi. Hormonii steroizi in special sunt responsabili pentru aceasta problema medicala. De asltfel, pubertatea precoce este un factor de risc major pentru cancerul de san.

Cancer de san. Riscul de cancer de san creste dramatic in cazul consumului de alimente cu hormoni de crestere. Carnea de pui sau de curcan sunt printre alimentele care contin cele mai mari cantitati de hormoni de crestere.

Hormonii de crestere, precum estrogenul si testosteronul, sunt folositi in special la produsele din carne de vita si oaie. De asemenea, carnea rosie si produsele lactate contin grasimi saturate care maresc riscul de afectiuni cardiace. Pentru a evita astfel de probleme, citeste foarte bine eticheta alimentelor pe care le cumperi, deoarece sunt unele alimente care au trecuta aceasta informatie pe eticheta.

Cancer de prostata. Un alt riscul al consumului de alimente cu hormoni de crestere este cancerul de prostata. Barbatii care consuma cantitati mari de carne rosie tratata cu astfel de hormoni sunt expusi acestui risc.

Este astfel indicat ca astfel de alimente sa fie consumate cu moderatie, iar carnea sa fie bine gatita, insa nu arsa. Alege bucatile de carne slaba, cu putina grasime.

Sistem imunitar slabit. Alimentele cu hormoni de crestere scad rezistenta sistemului imunitar, in special atunci cand sunt consumate in cantitati foarte mari. Aceste alimente maresc riscurile de numeroase afectiuni.

Si legumele sau fructele tratate cu hormoni de crestere scad rezistenta sistemului imunitar la infectii. Bacteriile rezistente la antibiotice se pot dezvolta alarmant in tractul gastrointestinal, ceea ce duce la reactii alergice si alte complicatii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare