Dieta si nutritie

#grasimi #organism #acizi grasi #boli cardiovasculare

Grasimi benefice pentru organism

Daca calesti legumele in ulei de rapita sau stropesti salata cu putin ulei de masline, vei avea parte de o masa consistenta, cu antioxidanti si grasimi necesare organismului. Pentru a beneficia de cat mai multi nutrienti benefici pentru sanatate, este indicat sa experimentezi in bucatarie.

Consumul moderat de grasimi sanatoase face ca organismul sa obsoarba vitaminele necesare. Aceste grasimi reduc si riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare sau tensiune arteriala.

Iata mai jos cateva grasimi care contin substantele ideale pentru o sanatate de fier:
 

Ulei de avocado


Usor si cremos, uleiul de avocado este bogat in grasimi monosaturate . Acest ulei micsoareaza nivelul de colesterol din sange. De asemenea, uleiul de avocado reduce riscul de afectiuni cardiace sau fracturi osoase. Fitochimicalele din uleiul de avocado reduce si efectele nocive ale radiatiilor UV.

Uleiul de avocado are cel mai ridicat punct de fierbere dintre toate uleiurile de plante. Este ideal pentru gatitul la temperaturi foarte ridicate. Poate fi stropit si peste salate, avand un gust special.
 

Ulei de rapita


Uleiul de rapita este bogat in grasimi monosaturate, benefice pentru inima. Are o aroma usoara si are cel mai scazut continut de grasimi saturate dintre toate uleiurile de plante. Acest ulei poate fi folosit ca inlocuitor al untului.

Uleiul de rapita reduce efectul negativ al radicalilor liberi si este bogat in vitamina E. Uleiul de rapita se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecat. Poate rezista chiar si un an de zile.
 

Ulei extravirgin de masline


Consistent, cu un gust special, uleiul de masline contine aproape in totalitate numai grasimi monosaturate. Este foarte procesat si contine cantitati mari de antioxidanti, vitamina E si oleocantal. Aceasta substanta are proprietati antiinflamatorii similare ibuprofenului. Astfel, consumul de ulei de masline reduce inflamatiile din organism.

Uleiul de masline trebuie depozitat in locuri racoroase in intunecoase.
 

Ulei de in


Uleiul de in este produs din seminte de in. Inul este o sursa important de acizi grasi omega 3, un tip de grasimi polinesaturate. De fapt, inul contine mai multi acizi grasi omega 3 decat uleiul de peste. O dieta boagata in omega 3 reduce inflmatiile, durerile de incheieturi si astmul.

Uleiul de in se rancezeste repede. Este astfel indicat sa il depozitezi in frigider. Caldura reduce continutul de omega 3. Foloseste-l doar in preparate reci si salate.
 

Ulei de susan


Uleiul de susan are un continut egal de grasimi mono si polinesaturate care au un efect benefic asupra nivelului de zahar din sange si presiunii sangelui.

Uleiul de susan este potrivit pentru bolnavii de diabet. De asemenea, uleiul de masline contine cantitati importante de antioxidanti.

Uleiul de susan are un gust foarte bun si poate fi folosit si la salate.
 

Ulei de nuci


Ca si uleiul de in, uleiul de nuci este o buna sursa de acizi omega 3. Reduce colesterolul si este indicat si pentru tratarea stresului. Uleiul de nuci reduce si riscul de afectiuni cardiovasculare .

Perioada de valabilitate pentru uleiul de nuci este de 12 nuci. Pentru a preveni rancezeala, trebuie depozitat in frigider.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului