Un fruct uscat, adesea trecut cu vederea, s-a dovedit a fi un aliat surprinzator pentru sanatate. Potrivit nutritionistilor, o mana de curmale uscate poate contribui la reducerea glicemiei, scaderea colesterolului, imbunatatirea digestiei si chiar la sustinerea unui proces eficient de slabire.
Specialista in nutritie Emily Kerrigan a scris pentru The Telegraph ca aceste fructe sunt extrem de bogate in fibre, potasiu, fier, cupru, mangan, clorura si vitamina B3. Consumul regulat poate avea efecte benefice asupra sanatatii inimii si metabolismului.
Curmalele, alternativa sanatoasa la carbohidratii rafinati
„Fiind carbohidrati bogati in fibre, curmalele ajuta la protejarea sanatatii cardiovasculare: un consum mai mare de fibre a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inima, diabet de tip 2 si obezitate, dar si cu scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale”, a explicat Kerrigan.
Aceasta a mai subliniat ca fibrele din curmale ofera o senzatie de satietate mai indelungata, ceea ce poate sprijini pierderea in greutate. Totodata, contribuie la echilibrarea nivelului de zahar din sange si la mentinerea unei digestii sanatoase, hranind bacteriile benefice din intestin si protejand mucoasa intestinala.
Polifenolii si indicele glicemic: ce spun studiile
Curmalele contin polifenoli cu rol antioxidant si antiinflamator. Cercetarile recente sugereaza ca acesti compusi pot avea un impact semnificativ in prevenirea unor afectiuni grave, cum ar fi bolile cardiovasculare, anumite forme de cancer si obezitatea.
Un studiu publicat in revista Nutrition and Diabetes a aratat ca fructele uscate, precum curmalele, caisele, stafidele si sultanele, au un indice glicemic mai scazut decat alimentele bogate in amidon, precum painea alba. Acest lucru le face potrivite inclusiv pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care urmeaza diete bazate pe controlul glicemiei.
Alimentele cu indice glicemic ridicat – cum sunt painea alba, cerealele procesate, cartofii sau orezul alb – pot provoca fluctuatii mari ale glicemiei si ale nivelului de insulina. In schimb, carbohidratii din alimentele cu indice scazut, precum lintea, fasolea sau ovazul, sunt digerati lent si mentin un nivel stabil de energie.