Dieta si nutritie

#legume #exercitii fizice #desert #paine #odihna #pantofi cu toc

Expertii s-au pronuntat: iata raspunsul la 4 dileme comune legate de sanatate!

Pana si cei mai constiinciosi oameni, care respecta regulile unui stil de viata sanatos, se pot trezi frecvent in situatii cel putin derutante. Tu stii cum sa procedezi, de pilda, cand, dupa o noapte cu somn agitat, trebuie sa alegi intre a mai prinde o ora de odihna si a te inhama la exercitiile fizice de dimineata? Expertii s-au pronuntat asupra catorva dileme si iti ofera raspunsuri demne de luat in seama.

1 Paine versus desert

Esti la dieta, astfel ca din meniul tau zilnic ai exclus in totalitate deserturile si painea alba. Si totusi, la o iesire la restaurant in compania prietenilor, ai vrea sa iti oferi un moment de rasfat. Care ar trebui sa fie "pacatul" tau, in acest caz, astfel incat dieta sa nu aiba de suferit? Cosul cu paine sau desertul delicios?

Conform nutritionistului Heather Bauer, ideal ar fi sa alegi cea de-a doua varianta, a desertului, cu conditia sa il imparti cu un comesean. Explicatia este simpla: daca te lasi ispitit de cosul cu paine, care este plasat strategic pe masa la inceputul festinului, inconstient iti vei permite mai multe "pacate" - cu alte cuvinte, este foarte posibil sa ajungi sa mananci si desert!

2 Odihna versus sport

Un somn de calitate (sapte-noua ore pe noapte) te ajuta sa iti mentii sanatatatea fizica si psihica. La fel de importanta este insa si activitatea fizica regulata! Cand ai de ales intre cele doua - dupa o noapte nedormita - la care ar fi mai indicat sa renunti?

Expertul in fitness Ben Greenfield este ferm: renunta la sportul de dimineata si dormi o ora in plus. Odihna insuficienta influenteaza negativ nivelul de hormoni din organism, responsabili pentru reglarea apetitului si arderea grasimilor, astfel ca somnul nu ar trebui niciodata inlocuit cu exercitiile fizice.

3 Gustarea de la miezul noptii

Ti s-a intamplat si tie sa ajungi tarziu acasa, lihnit de foame, si sa dai iama in frigider pentru o gustare, ignorand pret de cateva momente regulile dietei urmate. Intrucat, ulterior, te-ai simtit imediat vinovat, intrebarea care se pune este: ar trebui sa incerci sa renunti de tot la aceste "scapari" din miez de noapte si sa mergi la culcare flamand sau iti poti permite totusi o gustare rapida inainte de somn?

Nutritionistul Dawn Jackson Blatner sustine ca nu este indicat sa te culci cu stomacul gol, mai ales daca ai sarit peste cina, insa asigura-te ca ai la indemana gustari sanatoase, sarace in calorii si usoare, astfel incat nici silueta, nici caliltatea somnului (influentat de digestie) sa nu aiba de suferit in urma consumului lor.

Spre exemplu, sustine expertul, ai putea opta pentru urmatorul meniu usor si satios: o portie mica de salata verde cu ton, 6 biscuiti din cereale integrale si cateva legume proaspete.

4 Exercitii fizice in pantofi cu toc

Mersul pe jos face piciorul frumos - insa aceasta zicala se aplica oare si atunci cand te vezi nevoita sa faci cativa pasi in plus pe tocuri inalte? Expertul Jackie Sutera, medic podolog in New York City, sustine ca activitatea fizica ar trebui intotdeauna realizata in incaltaminte adecvata, niciodata in pantofi cu tocuri inalte.

Incaltamintea cu tocuri inalte schimba centrul de greutate al corpului, determina mentinerea unei pozitii gresite a scheletului si favorizeaza accidentarile la nivelul genunchilor, soldurilor, spatelui si al picioarelor.

Foto: mamashealth.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului