Dieta si nutritie

#sos soia #castraveti murati #alimente gluten #hot dog #burgeri vegetali

Esti alergic la gluten? Iata cinci alimente care te-ar putea afecta si despre care nu stii

Glutenul este o proteina care se regaseste in compozitia anumitor boabe de cereale integrale. Intrucat este o substanta nutritiva greu de digerat, glutenul poate cauza serioase probleme, cea mai cunoscuta dintre acestea fiind boala celiaca sau intoleranta la gluten. Daca suferi de aceasta intoleranta alimentara, stii ca trebuie sa eviti consumul de secara, tarate de ovaz sau germeni de grau, insa glutenul se poate ascunde si in alimente la te astepti mai putin.

1. Castravetii murati

In cazul in care ai intoleranta la gluten, cel mai bine este sa consumi doar castraveti murati de casa, intrucat borcanele din comert pot contine otet de malt, care la randul lui este obtinut intr-o anumita masura din orz. In cazul in care consumi castraveti murati din comert, este posibil sa te confrunti cu dureri abdominale, constipatie sau diaree.

2. Sosul de soia

Anumite sortimente de sos de soia pot contine gluten, de aceea este important sa citesti cu atentie lista ingredientelor. Sunt, insa, si sosuri de soia care nu contin gluten si care nu iti afecteaza sanatatea in cazul in care ai o sensibilitate crescuta la acest ingredient.

3. Hot dogii

Hot dogii nu se impaca prea bine cu intoleranta la gluten. Foarte multe sortimente de hot dogi contin gluten din grau care ti-ar putea provoca un disconfort abdominal major, tocmai de aceea ar trebui sa eviti cumpararea lor din locuri in care nu poti analiza lista ingredientelor.

4. Burgerii vegetali

Multe dintre alimentele de post, care inlocuiesc carnea, pot contine gluten din grau. Ingredientul confera produselor o textura apropiata de cea a carnii, dar acest lucru nu este benefic pentru tine. Unii burgeri vegetali, de exemplu, contin o cantitate generoasa de gluten si ar trebui consumati foarte rar si in cantitati mici.

5. Dressingurile pentru salate

Cel mai simplu si mai sanatos dressing pentru salate pe care ti-l poti face contine ulei de masline si suc de lamaie, insa,daca iti plac dressingurile din comert, este bine sa stii ca acestea pot contine gluten. Acesta este folosit ca agent de ingrosare si este ascuns sub denumirea de amidon alimentar modificat.

Sursa foto: toonaripost.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare