Dieta si nutritie

#mamaliga sanatoasa #dieta #alimentatie #mamaliga #ingrasat #dietetic

Este sau nu mamaliga sanatoasa? Afla cat de mult ingrasa aceasta, de fapt

Multe persoane considera ca mamaliga este sanatoasa si ca nu ingrasa. Cu toate acestea, mamaliga poate avea foarte multe calorii si trebuie consumata cu moderatie. Desi este santatoasa, in cazul in care nu i se adauga grasimi, asta nu inseamna ca nu ingrasa.

 

Medicul nutritionist Mihaela Bilic atrage atentia asupra acestui aliment atat de ingradit de multi romani. Potrivit nutritionistului, mamaliga ingrasa la fel de tare ca painea.

”Daca nu mai vreti paine, incercati mamaliga

Daca bunicii nostri mancau zilnic mamaliga si pretuiau faina pentru paine si cozonaci ca fiind de sarbatoare, astazi painea a ajuns atat de banala incat nu ii mai gasim nicio virtute. Daca tot ingrasa si are gluten, ce ati zice de o intoarcere la mamaliga?

Fie ca vorbim de grau, secara, orez sau porumb, toate cerealele au in principiu aceleasi trasaturi de baza: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grasimi, vitamine din grupul B si fibre in functie de cate tarate contin. Si caloriile sunt aceleasi, in medie 250 cal/100g.

Daca de ingrasat ingrasa la fel, elementul care le poate diferentia este prezenta glutenului, o proteina din grau si secara care lipseste din orez si porumb. Pentru ca glutenul e cel care da elasticitate la contactul cu apa, faina poate fi framantata, crescuta si transformata in toata gama de produse de panificatie si patiserie, de la paine la cozonaci si biscuiti. Din orez si porumb nu putem face decat turtite, coca si aluatul se obtin din faina din cereale cu gluten.

Deci trebuie sa renuntam la gluten? Nici vorba! Mai nou persoanele care se declara intolerante la gluten justifica in acest fel eliminarea painii, acolo unde motivul principal este slabitul sau mentinerea siluetei. Mai avem putin si vom deveni cu totii intoleranti la gluten, spre satisfactia laboratoarelor de analize medicale, dar si a producatorilor din industria alimentara. Abundenta de etichete cu mentiunea "fara gluten" duce automat la concluzia ca glutenul e ceva ce face rau, ce trebuie evitat/eliminat. A manca fara gluten a devenit o moda, un moft care te poate face special, te scoate din multime. Interesant e ca cei care au adevarata intoleranta la gluten, aceea cu anticorpi anti-gliadina prezenti in sange (cei cu diagnostic de boala celiaca) nu consuma produse sofisticate si scumpe de la raionul fara gluten, ci se multumesc cu orez si mamaliga. Si ofteaza, chiar dupa ani de convietuire cu boala si dieta lor drastica, de cate ori trec pe langa o brutarie care miroase a paine proaspat scoasa din cuptor.

In China si Japonia consumul de paine cunoaste in ultimii ani cea mai mare explozie dpdv alimentar. Ei abia se indragostesc de ceva de care noi suntem satui. Poate ar trebui sa ne intoarcem si noi o perioada la mamaliga, am scapa miraculos de asa-zisa intoleranta la gluten fara sa cheltuim bani nici pe teste medicale, nici pe produse frumos ambalate. Si poate asa vom pretui din nou privilegiul de a fi sanatosi si de a putea manca un colt de paine bine rumenita.”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare