Dieta si nutritie

#ciocolata cu lapte #sanatate #ciocolata neagra

Este sau nu ciocolata neagra mai sanatoasa decat cea cu lapte?

Prajituri, biscuiti, inghetata si in general orice desert care este pe baza de ciocolata nu are cum sa fie altfel decat delicios. Ciocolata nu este doar un dulce adorat de multa lume, ci si un subiect de discutie si analiza intre specialisti, medici si nutritionisti care se intreaba si incearca sa afle raspunsul la intrebarea daca este sanatos sa mancam ciocolata.

Se pare ca pentru a te bucura de micile beneficii asupra sanatatii pe care le are este important ce tip de ciocolata alegi. Iar castigatoare pare sa fie ciocolata neagra, cea cu un procent mare de cacao.

Chiar daca nu este la fel de dulce precum ciocolata cu lapte, ciocolata neagra ar trebui consumata cu precadere datorita beneficiilor asupra sanatatii. Ciocolata neagra are un continut de cacao in procent de 50-85%. Consumul de cicocolata si produse care contin o cantitate mare de cacao ajuta la scaderea tensiunii arteriare, un detaliu important deoarece tensiunea arteriala ridicata este un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare.

De asemenea, s-a mai demonstrat ca pudra de cacao ajuta la cresterea colesterolului bun si scaderea nivelului de colesterol rau, pentru cei care au colesterol ridicat. Ciocolata neagra mai poate scadea rezistenta la insulina, un factor de risc frecvent pentru aparitia diabetului de tip 2 si a bolilor de inina.

Ciocolata cu lapte poate parea mai gustoasa, dar pe de alta parte contine o cantitate mica de cacao si in cele mai multe cazuri, adaosuri mari de grasimi si zahar. In acest caz, nu doar ca nu are efecte benefice asupra sanatatii, dar are mai multe zaharuri si calorii decar ciocolata neagra.

Pentru a te asigura ca ai ales cel mai potrivit tip de ciocolata neagra, studiaza intotdeauna cu atentie informatiile de pe ambalaj. Acorda o atentie deosebila informatiilor nutritionale, pentru a-ti da astfel seama care ar trebui sa fie marimea portiei zilnice, cate calorii are si ce valoarea nutritionala. Referitor la valoarea nutritionala este important sa stii ca o patratica de ciocolata neagra (aproximativ 11 grame) contine 1 gram de fibre precum si mici cantitati de magneziu, cupru, potasiu si fier.

In razboiul ciocolata cu lapte vs ciocolata negra un lucru este la fel de important: atentie la cantitatea pe care o mananci. In timp ce ciocolata neagra are o serie de beneficii nutritionale, grasimile saturate si adaosul de zahar se pot depune rapid si afecteaza grav silueta. O tableta de ciocolata negara de 100 de grame care are 70-85% continut de cacao, are peste 43 de grame de grasime si 25 de grame de zahar.

Beneficiile asupra sanatatii au fost demostrate in cazul celor care au consumat cantitati de ciocolata neagra mult mai mici, asadar ar fi recomandat sa te multumesti cu o portie de 10-15 grame de ciocolata neagra pe zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare