Dieta si nutritie

#carne organism #consum carne #dieta #carne #sanatate #proteine

Este sau nu carnea sanatoasa pentru organism?

Consumul de carne este benefic pentru sanatate sau, din contra, este cauza aparitiei unor boli grave? In ultimii ani, aceasta controversa a circulat atat in randul oamenilor de stiinta, dar si in randul persoanelor obisnuite care nu stiu daca acest aliment face sau nu bine organismului. In timp ce unii recomanda carnea ca fiind una dintre cele mai bune surse de vitamine si nutrieti, sunt voci care sustin ca o dieta bogata in carne duce la aparitia cancerului.

Cateva dintre conculuziile unui studiu recent incearca sa restabileasca adevarul in ceea ce priveste consumul de carne.

Studiul efectuat de cercetatorii de la Harvard pe 81.000 de adulti, timp de 8 ani, a demonstrat ca persoanele care consuma o jumatate de portie de carne rosie, in special carne procesata, in fiecare zi prezinta un risc cu 13% mai mare sa moara in urmatorii opt ani decat cei care nu au mancat carne.

Alte cercetarii facute pe acest subiect au demonstrat ca persoanele care consuma carne procesata sunt predispuse la aparitia bolilor de inima si diabetului, aceasta asociere neexistand si in cazul consumului de carne neprocesata.

Grasimile saturare si colesterolul sunt doar cateva dintre pericolele dintr-o dieta bazata pe carne. Consumul ridicat de fier poate fi un pericol pentru sanatatea inimii, in cazul celor care mananca carne rosie. Sare si nitratii fac din carnea procesata un pericol si mai mare pentru sanatate. Aceasta este motivul principal pentru care multi specialisti recomanda evitarea consumului de carne rosie si eliminarea completa a acesteia din dieta alimentara.

Cu toate acestea, un raport din 2017 trage un semnal de alarma: femeile care nu mananca suficient de multa carne rosie sunt predispuse sa asimileze un nivel scazut de fier, zinc, potasiu si vitamina B de care organsimul are nevoie. In completare, un alt studiu demonstreaza ca carnea slaba nu afecteaza nivelul de lipide din organism, iar aceast lucru este important pentru ca altfel, cantitatea de grasime din sange poate creste riscul aparitiei unor probleme de sanatate. Asadar, carnea slaba poate face parte dintr-o dieta sanatoasa, aceasta este concluzia la care au ajuns o serie de nutritionisti.

Care este legatura dintre consumul de carne si mediul incojurator?

O serie de studii efectuate in ultimii ani, au condus la concluzia ca cresterea animalelor pentru consum duce la cresterea nivelului de poluare. Mai mult, un studiu realizat in 2014 a demonstrat ca scaderea productiei de carne prin diminuarea numarului de animale crescute pentru consum a determinat reducerea emisiilor cu efect de sera cu pana la 40%. Astfel, populatia a ajuns sa fie incurajata sa consume alimente bogate in proteina cum ar fi tofu, nuci, seminte, legume si mai putina proteina animala, atat pentru a-si proteja sanatatea, dar si pentru a proteja mediul inconjurator.

In concluzie, ce este mai sanatos pentru organism?

Poti include cateva portii de carne rosie ca parte a unei diete sanatoase, atat timp cat in rest continui sa te alimentezi corect. Nu consuma carne in fiecare zi, iar atunci cand mananci, alege carnea cat mai slaba si evita carnea procesata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare