Dieta si nutritie

#diete #slabire #dieta restrictiva #efectul yo yo #cura de slabire

Efectul yo yo: pericolul dietelor restrictive

Atunci cand tii o dieta, fii atent la "sfaturile minune", care promit rezultate incredibile in timp record. Acestea foarte rar functioneaza si pot fi extrem de periculoase pentru organismul uman.

Dietele severe, care promit rezultate miraculoase intr-un timp scurt pot fi extrem de periculoase pentru sanatate. Majoritatea persoanelor care urmeaza astfel de diete se confrunta cu acumularea de mai multe kilograme, imediat dupa ce termina astfel de diete, proces cunoscut si sub denumirea efectul yo-yo.

Cei are aleg astfel de diete nu isi schimba stilul de viata si nu incearca sa consume alimente sanatoase pentru tot restul vietii. In schimb, in perioada de dieta se infometeaza, lucru extrem de nociv pentru organism.

Dupa incheierea dietelor, majoritatea persoanelor se ingrasa la loc. Acest lucru are un efect devastator asupra corpului, dar si asupra increderii de sine si a starii generale de sanatate.
 

Cum apare efectul yo yo


Efectul yo-yo apare in urma unor restrictii alimentare majore. Consumul caloric este extrem de mic, ceea ce inseamna ca persoanele care tin  diete restrictive se infometeaza voit, timp de cateva zile, saptamani sau chiar luni, pana cand ajung la greutatea dorita.

Dietele restrictive nu sunt eficiente decat pe termen scurt. Imediat dupa terminarea dietelor, cei care se reintorc la vechile obiceiuri alimentare se ingrasa la loc, uneori chiar mai mult decat la inceputul dietei, aparand astfel efectul yo-yo.
 

Care sunt pericolele dietelor yo yo


Privarea de nutrientii esentiali din alimente si infometarea sunt extrem de periculoase pentru organismul uman si pentru starea generala de sanatate. La inceputul acestor dietei te vei simti mandru ca reusesti sa eviti alimentele nesantoase si sa mananci mai putin. Apoi, pe masura ce kilogramele si grasimile se vor topi te vei simti din ce in ce mai bine.

Insa, aceasta stare nu va tine la nesfarsit. Organismul uman nu poate functiona corespunzator fara nutrientii de care are nevoie. Pe perioada lunga, infometarea duce la oboseala si chiar depresie.

In timp, increderea in sine va scadea, deoarece nu vei mai avea energia necesara pentru a realiza activitatile zilnice. Atunci cand ti o dieta restrictiva , pierzi intai din masa musculara, lucru care este foarte daunator.

De asemenea, atunci cand te infometezi, la sfarsitul dietei vei acumula numai grasime, ceea ce va face sa arati mult mai rau decat la inceputul dietei. Depunerile de grasime sunt un factor de risc major pentru colesterol, hipertensiune si alte afectiuni cardiace .
 

Cum poti slabi sanatos

 

Pericolele obezitatii sunt dezastruoase pentru organism. Hipertensiune, atac cerebrale, infarct, cancer, diabet, afectiuni cardiace sau artrita sunt doar cateva dintre problemele medicale asociate cu kilogramele in plus.

Este astfel indicat sa incerci sa slabesti sanatos, prin adoptarea unui stil de viata echilibrat. Si miscarea este un factor esential in procesul de slabire. Mergi mai mult pe jos, renunta la lift sau la cateva statii de autobuz.

Renunta la alimentele bogate in grasimi, zahar si sare, la produsele de patiserie si panificatie sau la carnea procesata.

Reducerea treptata a caloriilor si incorporarea in alimentatie de produse sanatoase, fructe, legume, cereale integrale, peste si grasimi benefice, precum uleiul de masline, sunt masuri importante pentru un stil de viata sanatos .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare