Dieta si nutritie

#dieta de slabit #dieta

Efectele distrugatoare ale dietei restrictive

In incercarea disperata de a da jos kilogramele in plus, femeile sunt decise sa apeleze la masuri extreme, iar de multe ori acest lucru se reduce la diete foarte drastice si chiar la infometare. Din pacate, accentul care se pune pe aspectul fizic ne face de multe ori sa uitam de fapul ca este mai bine sa fim sanatosi decat sa avem o „carcasa” draguta. In plus, nu trebuie sa uitam ca de cele mai multe ori, un organism bolnav se va rasfrange ulterior si asupra aspectului fizic.


Daca in continuare esti tentat sa tii o dieta foarte restrictiva, ar trebui sa cunosti riscurile la care te supui, asadar iata cateva informatii foarte importante.


Ce este dieta restrictiva


Dieta restrictiva este acel regim alimentar foarte drastic al carei scop este pierderea unui numar mare de kilograme intr-un timp cat mai scurt.  Aceasta implica o „taiere” drastica a cantitatii zilnice de alimente, excluderea alimentelor calorice sau cu un continut minim de grasimi. In aceasta situatie, de cele mai multe ori se ajunge la infometare. 


Mii de femei si barbati urmeaza anual dieta de slabire restrictiva din dorinta de a scapa rapid de kilogramele extra, desi medicii specialisti si nutritionistii nu o recomanda sub nicio forma si recunosc aceasta dieta ca fiind una foarte periculoasa pentru sanatate.


Cum functioneaza dieta restrictiva?


Daca urmezi dieta restrictiva vei pierde o cantitate considerabila de kilograme mai ales in prima saptamana. Totusi, aceasta slabire rapida se datoreaza faptului ca regimul hipocaloric determina organismul sa arde excesul de glicogen, un tip de glucoza care absoarbe apa din organism. Astfel, daca glicogenul dispare, apa nu va mai fi retinuta.


Totusi, efectele dietei restrictive nu dureaza foarte mult timp. Dupa o saptamana de dieta, kilogramele in plus vor fi date jos tot mai greu, in ciuda eforturilor de a nu manca aproape nimic. Mai mult decat atat, multi dintre cei care urmeaza dieta risca sa se ingrase imediat dupa prima saptamana, intampinand efectul yo-yo.


Ce cauzeaza efectul Yo-Yo?


Efectul yo-yo apare din cauza impactului pe care infometarea il are asupra metabolismului: dupa o cura drastica de slabire organismul dobandeste in scurt timp kilogramele pierdute cu atata efort. De foarte multe ori se intampla ca organismul sa ia mai multe kilograme decat a pierdut, demoralizand complet persoana care a tinut dieta.


In timpul dietei de slabit, din cauza faptului ca organismul primeste un numar mic de calorii, acesta incearca sa regleze metabolismul astfel incat sa arda mai putine calorii in scopul de a indeplini toate functiile necesare corpului.

Aceasta inseamna ca desi corpul tau slabeste, el pierde din masa musculara si nu din grasimi (asa cum se doreste). Mai mult decat atat, pe langa grasimile deja avute, organismul incepe sa stochezesi pe cele primite pentru a se hrani corespunzator in perioada urmatoare.


Din acest motiv corpul recapata kilogramele pierdute dupa incetarea dietei: organismul elibereaza grasimile stocate atunci cand incepe sa primeasca alimentatia cu care era obisnuit inaintea regimului restrictiv.


Riscurile dietei restrictive


Regimul alimentar nu numai ca este o metoda gresita de a slabi, prin prisma faptului ca oricum la finalul dietei organismul va reacumula kilogramele pierdute, dar este si foarte nesanatoasa. Efectele nocive sunt atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.


Dietele restrictive sunt foarte daunatoare atat pentru starea fizica a organismului, cat si pentru cea emotionala. Acest gen de regim alimentar provoaca pofte foarte mari si poate face ravagii in ceea ce priveste starea de spirit: apar stari de depresie, iritabilitate , nervozitate etc. Mai mult decat atat, dieta restrictiva poate provoca tulburari alimentare precum anorexie si bulimie.


Deficiente nutritive


O dieta saraca in calorii este o dieta nesanatoasa pentru organism, motiv pentru care pot exista ulterior anemii, deficiente de fier, deficit de vitamina B12, potasiu si sodiu.


Deficitul de potasiu si sodiu in deosebi este foarte periculos deoarece aceste doua substante asigura functionarea corecta a muschilor si regleaza modul in care bate inima. Astfel, un nivel scazut de potasiu si sodiu poate provoca un atac de cord.


De asemenea, o dieta restrictiva pe termen lung poate sa favorizeze aparitia osteoporozei din cauza faptului ca organismul nu primeste necesarul de calciu zilnic, motiv pentru care oasele devin fragile. Multe dintre persoanele care tin regimuri restrictive se confrunta cu fracturi si chiar rupturi ale oaselor.


Evita dietele restrictive


Asa cum recomanda toti medicii si toti specialistii in nutritie, evita dietele restrictive si alege un mod sanatos de a slabi. Consulta un medic nutritionist inainte de a tine orice regim alimentar, pentru ca acesta sa-ti stabileasca un program special pentru nevoile tale.


Retine ca o dieta pentru pierderea kilogramelor nu necesita doar un regim alimentar, ci si un program de sport bine stabilit si un stil de viata sanatos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului