Dieta si nutritie

#cafea creier #cafea atentie #efecte cafea #cafea #cafeina

Efectele cafelei asupra creierului, pe intelesul tuturor VIDEO

O portie de 75 mg de cafeina (continutul unei cesti) ajuta la cresterea atentiei si concentrarii, potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authoriy – EFSA). Rezultatul il cunoastem cu totii, insa mecanismul prin care actioneaza asupra creierului este mai putin cunoscut.Institutul pentru Informatii stiintifice despre Cafea (Institute for Scientific Information on Coffee – ISIC) a lansat cel mai recent clip animat care explica stiinta din spatele efectelor cafelei asupra creierului. Acesta exploreaza rolul pe care cafeina il poate juca in ceea ce priveste starea de alerta si performanta, analizand insa si sensibilitatea individuala si nivelurile recomandate de consum.

Informarea consumatorilor romani cu privire la cele mai noi studii legate de efectele benefice ale consumului moderat de cafea si a produselor din cafea ramane si in acest an unul dintre obiectivele Asociatiei Romane a Cafelei”, a declarat Marius Melesteu, Presedinte Asociatia Romana a Cafelei (ARC).

Studii de anvergura au demonstrat efectele benefice ale cafeinei in alimentatie, aceasta imbunatatind atentia, concentrarea si performanta fizica.

Clipul animat ilustreaza modul in care, dupa consumul unei cesti de cafea, cafeina este absorbita in fluxul sanguin si transportata in tot corpul pana la creier. In creier se afla adenozina care actioneaza ca depresor al sistemului nervos central si ajuta la aparitia starii de oboseala. Datorita unei structuri similare, cafeina se poate fixa de receptorii adenozinei, blocand actiunea acesteia, activand starea de alerta.

cStudiile arata ca starea de alerta poate fi imbunatatita de consumul moderat de cafea si cafeina in situatiile care solicita concentrare sustinuta, cum ar fi condusul pe distante lungi si pe timp de noapte, iar persoanele care lucreaza in ture sau sufera din cauza diferentei de fus orar isi pot imbunatati astfel eficient performanta.

 

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) considera ca un consum de cafeina din toate sursele de pana la 400 mg pe zi (echivalentul a pana la 5 cesti de cafea) si doze unice de 200mg nu ridica probleme in ceea ce priveste siguranta adultilor din populatia generala. Femeilor insarcinate si celor care alapteaza li se recomanda sa nu consume mai mult de 200 mg de cafeina pe zi din toate sursele (2-3 cesti de cafea).

Sursa foto: thedovely.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare