Dieta si nutritie

#educatie nutritionala #alimentatie sanatoasa #boli #obezitate

Educatia nutritionala te poate feri de cele mai frecvente boli ale prezentului

Educatia nutritionala corecta este primul pas in preventia si terapia celor mai frecvente boli ale prezentului. Educatia nutritionala corecta este primul pas spre adoptarea unei alimentatii sanatoase. In Romania, bolile cronice netransmisibile strans legate de stilul de viata sunt responsabile pentru 92% dintre decese, potrivit raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii. La nivel global, 11 milioane de vieti ar putea fi salvate prin adoptarea unei alimentatii sanatoase. Alimentatia dezechilibrata creste riscul de boala si mortalitate mai mult decat fumatul, consumul excesiv de alcool si consumul de droguri – toate la un loc.

Una dintre cele mai mari probleme pe care populatia le are este malnutritia care duce la supraponderabilitate si obezitate. In timp, acestea duc la aparitia altor boli mai grave.

"Din pacate foarte putini oameni se incadreaza la o greutate ideala. Daca ne uitam pe o harta mondiala a obezitatii vom vedea ca tarile mai dezvoltate, in care hrana procesata si fast-food-ul a patruns si a avut succes se confrunta cu o rata mare a obezitatii. La polul opus se afla zonele mai sarace, cu populatie subnutrita care sunt, din nou, figurate in rosu pe grafic si, din pacate, populatia este numeroasa in acele zone.", declara Bogdan Socea – medic primar chirurgie generala.

"Obezitatea si supraponderabilitatea sunt o pandemie la nivel global. Peste doua milioane de oameni sufera de greutatea in exces. Aproape 4% sunt supraponderali si 13% sunt sunt obezi. Asta la nivel global. In Romania, una din patru persoane are probleme cu greutatea", adauga si Nicoleta Tupita, nutritionist-dietetician

Scrisa de un colectiv de medici si nutritionisti cu o vasta experienta, cartea "Ghid de nutritie – de la preventie la terapie" cuprinde doua parti. Prima parte furnizeaza recomandari nutritionale pentru oamenii sanatosi, fiind extrem de utila pentru cei care doresc sa aiba o alimentatie mai sanatoasa in scop preventiv. A doua parte abordeaza nutritia adecvata pentru diferite patologii – de la obezitate la bolile gastrointestinale – si reprezinta o baza de cunostinte pentru stabilirea tratamentului nutritional adjuvant. in multe patologii, prima linie de tratament este adoptarea unui stil de viata mai sanatos, ceea ce amelioreaza semnficativ simptomatologia.

"In activitatea clinica zilnica de medic chirurg, ma confrunt cu diverse mituri si obiceiuri alimentare gresite, insa bine inradacinate, pe care incerc sa le demontez. La intrebarea foarte frecventa 'Eu ce mananc?' nu am raspuns printr-o simpla propozitie, ci in scris, intr-o carte de specialitate", declara Bogdan Socea, medic primar chirurgie generala.

Cartea "Ghid de nutritie – de la preventie la terapie" este rezultatul muncii unui colectiv de 5 autori pe o perioada de doi ani. Cele mai recente surse din literatura stiintifica de specialitate au fost cercetate si interpretate prin prisma experientei autorilor: Nicoleta Tupita – licentiata in nutritie si dietetica la UMF** Iuliu Hatieganu, dr. Simona Bobic – doctor in stiinte medicale, specializarea Chirurgie Generala, dr. Bogdan Socea – medic primar chirurgie generala, sef de lucrari UMF Carol Davila, dr. Alin Popescu – medic primar de medicina sportiva, Manager Medical Federatia Romana de Rugby si Prof. dr. Vlad Denis Constantin – profesor UMF Carol Davila si sef Catedra de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Sfantul Pantelimon.

"Traim intr-un prezent in care, pentru prima data in istorie, mai multi oameni se imbolnavesc si mor din cauza excesului de hrana decat din lipsa acesteia. Este normal sa fim luati prin surprindere de abundenta alimentara, fata de care nu am dezvoltat inca mecanisme biologice de aparare. Recomandarile nutritionale bazate pe evidente stiintifice nu au ajuns inca la intreaga populatie sau au fost detronate de multe mituri si trenduri nutritionale. Cartea de fata pune la dispozitia cititorilor recomandari practice bazate pe cele mai recente studii stiintifice", declara Nicoleta Tupita, nutritionist-dietetician, autor si coordonator al cartii.

Cartea este publicata la editura medicala universitara University Press Targu-Mures si poate fi comandata online: https://librarie.umfst.ro/.

Cat de importante sunt mesele si cum ajungi sa te ingrasi de la o salata

"Despre orarul meselor, literatura stiintifica sustine ca trebuie sa avem un orar bine definit al meselor, indiferent ca sunt trei, patru sau cinci mese pe zi, dar sa nu mancam haotic. Trebuie sa existe cel putin trei mese pe zi", declara nutritionistul Nicoleta Tupita subliniind faptul ca micul dejun este foarte important pentru a avea energie interaga zi.

"Saritul micului dejun este foarte periculos pentru ca induce haos in organism in ziua respectiva. Daca este sa sarim o masa, sarim peste o gustare sau peste cina, daca am fost la sala seara, dar nu sarim micul dejun. Chiar daca ne limitam la niste cereale integrale consumate cu un iaurt, micul dejun este esential. Mai mult decat atat avem nevoie si de un carbohidrat, de un glucid dimineata, pentru a avea energie. Este foarte important ce si cum mancam, dar cum vedem asta la un om? Vedem prin energia lui, prin vitalitatea lui, prin modul in care isi duce la indeplinire sarcinile zilnice si din punctul asta de vedere micul dejun este un must have. Mai este un alt aspect! Cei care sar peste micul dejun au o tendinta clara catre cresterea in greutate. In plus, asociaza acest obicei si cu ore putine de somn sau un orar de somn foarte decalat. Multe studii serioase au aratat ca privarea de somn este factor obezogen.", declara dr. Alin Popescu.

Probabil te gandesti ca mancand o salata iei pranzul sau cina ideala. Nu doar ca salatele sunt sanatoase, deoarece contine legume, dar cu siguranta te ajuta sa si slabesti. Aparent acesta este doar un mit, deoarece asociate cu branzeturi, oua, sosuri sau ulei, salatele ajung sa contina foarte multe calorii.

"Care este felul de mancare care ingrasa cel mai mult? Indibiutabil salatele! Majoritatea se ingrasa din salate cu mult ulei cu multe oua, cu banza. Pentru ca o astfel de salata are minim 1000 de calorii. Si daca mai consumi o salata de fructe, in loc de desert, ajungi la 1800 de calorii la o singura masa!", adauga dr. Alin Popescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare