Dieta si nutritie

# sarit peste mic dejun #mic dejun

E bine sau nu sa sari peste micul dejun? Ce spun nutritionistii

Probabil ai auzit de nenumarate ori ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Insa, daca esti mereu pe fuga dimineata, daca preferi sa dormi mai mult sau, pur si simplu, nu ti-e foame la prima ora, e posibil sa faci parte dintre cei care sar frecvent peste aceasta masa. Dar cat de rau este, de fapt, sa nu mananci dimineata?

Adevarul este ca saritul peste micul dejun e un obicei destul de comun – aproape 25% dintre americani nu mananca deloc dimineata. Afla mai jos ce spun specialistii in nutritie despre avantajele si dezavantajele acestei decizii, dar si semnele care iti arata ca poate ar trebui sa incepi sa incluzi micul dejun in rutina ta.

De ce este important micul dejun?

Asa cum ii spune si numele, micul dejun „rupe” postul nocturn. Este masa care iti reface nivelul de glucoza – principala sursa de energie pentru creier si corp – si te ajuta sa functionezi bine intreaga zi.

„Un mic dejun hranitor te poate face sa te simti mai bine atat fizic, cat si mental, si poate crea un impuls de a face alegeri sanatoase pe parcursul zilei”, explica nutritionista Marissa Meshulam.

Micul dejun este, de asemenea, un moment ideal pentru a consuma nutrienti esentiali: proteine, grasimi sanatoase, fibre si antioxidanti – elemente care sustin sanatatea pe termen lung.

Cand poate fi OK sa sari peste micul dejun

1. Castigi timp dimineata

Pentru multi, micul dejun este pur si simplu o bataie de cap in plus. Daca esti in criza de timp, ai copii de pregatit sau pur si simplu nu ai alimentele necesare in casa, e normal sa-l omiti uneori.

2. Economisesti bani si resurse

Pentru cei care nu au acces facil la alimente sanatoase si accesibile, micul dejun poate deveni o masa sacrificata. „Unii oameni nu sar peste micul dejun pentru ca vor, ci pentru ca nu au optiuni disponibile”, subliniaza nutritionista Maddie Pasquariello.

3. Este mai confortabil pentru cei care fac sport dimineata

Daca te antrenezi devreme, poate fi mai comod sa sari peste micul dejun si sa mananci dupa. Totusi, dupa exercitii este recomandat sa consumi o masa bogata in proteine si carbohidrati complecsi in decurs de doua ore. Iar daca urmeaza un antrenament mai solicitant, e bine sa iei macar o gustare usoara inainte – o banana, o felie de paine prajita sau putina ovaz.

Dezavantajele saritului peste micul dejun

1. Poate agrava simptomele sindromului de colon iritabil (IBS)

Un mic dejun echilibrat si bogat in fibre (fructe, cereale integrale) sustine sanatatea digestiva. Lipsa acestuia poate duce la dezechilibre intestinale si tulburari digestive mai frecvente.

2. Creste riscul de boli cardiovasculare

Persoanele care sar peste micul dejun prezinta un risc crescut de dezechilibre ale insulinei, inflamatii, tensiune arteriala crescuta si colesterol marit – toti factori de risc pentru boli de inima.

3. Apare foamea accentuata mai tarziu in zi

Alimentele bogate in proteine reduc hormonul foamei (grelina) si cresc hormonii satietatii. Daca sari peste aceasta masa, este foarte probabil sa te confrunti cu pofta de dulce, lipsa de energie si dificultati de concentrare pe parcursul zilei.

4. Poate afecta nivelul glicemiei

Pentru persoanele cu diabet sau prediabet, saritul peste micul dejun poate avea consecinte serioase: hipoglicemie, rezistenta la insulina sau cresteri bruste ale glicemiei. Unele studii au asociat lipsa micului dejun cu un risc mai mare de prediabet.

Semne ca ar trebui sa NU sari peste micul dejun

Nutritionistii recomanda sa fii atent la semnalele corpului tau. Daca observi urmatoarele simptome frecvent, e posibil ca lipsa micului dejun sa fie o cauza:

  • Scaderi bruste de energie in a doua parte a zilei
  • Stari de iritabilitate sau dispozitie proasta
  • Ceata mentala sau lipsa de concentrare
  • Dureri de cap
  • Pofte intense, mai ales de carbohidrati
  • Pierdere in greutate nedorita
  • Tulburari ale somnului
  • Probleme digestive
  • Obiceiuri alimentare haotice seara

Daca ai inlocuit mesele reale cu cafea sau alte bauturi, sau daca ti-ai creat o relatie tensionata cu mancarea, poate fi momentul sa revii la un program regulat de alimentatie.

Daca alegi totusi sa sari peste, iata cum s-o faci cu grija

Ai avut o cina tarzie sau nu ai pofta de mancare dimineata? E OK. Dar specialistii recomanda sa consumi totusi o gustare usoara in primele ore dupa trezire.

Poti alege:

  • o banana cu unt de arahide
  • un iaurt cu fructe de padure
  • o jumatate de covrig integral cu hummus
  • un ou fiert cu o felie de paine integrala

Aceste alegeri mici pot face o mare diferenta in modul in care te simti pe parcursul zilei.

Raspunsul nu este universal – depinde de nevoile tale, de stilul de viata si de cum reactioneaza corpul tau. Insa, in general, micul dejun este un moment important pentru a furniza energie, proteine si nutrienti esentiali.

Sari peste el doar daca ai motive intemeiate si ai grija sa compensezi cu mese echilibrate mai tarziu. Iar daca vrei sa-ti creezi o rutina de mic dejun simpla si gustoasa, incepe cu smoothie-uri rapide, terci de ovaz sau batoane nutritive facute in casa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare