Dieta si nutritie

#dulciuri #fructoza #lactoza #studiu #sanatate #fructe

Dulciurile, inlocuite cu fructe

Corpul uman are nevoie printre multe alte substante nutritive si de zahar care din pacate nu este intotdeauna indicat si benefic organismului nostru. Totusi, exista si o alternativa naturista - , adica zaharul continut de fructe si care are acelasi numar de calorii ca si zaharul alimentar, respectiv 4 calorii/gram.

In comert gasim o multime de dietetice, in care s-a zaharul cu fructoza . Insa, dupa cum arata un studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Institutul de Medicina din Dallas, tot suntem predispusi ingrasarii sau altor boli provocate de zaharul alimentar.

Totusi, exista o teorie care indreapta balanta catre utilizarea fructozei. Fructoza cu efecte benefice pentru organism o gasim in mere, pere, miere de albine, struguri, in timp ce pe cea continuta de produsele din comert este obtinuta din amidon de cartofi sau porumb, napi, .

Specialistii „pun pret” pe fructe

Fructoza din fructe in general nu este atat de nociva precum fructoza utilizata pe post de indulcitor si explicatia este data chiar de specialisti din cadrul Institutului de Cercetari Alimentare. Acestia sunt de parere ca fructele contin fibre alimentare , aproximativ 90% apa, 5% zaharuri si foarte putine calorii in timp ce si chiar bauturile racoritoare contin peste 10% zaharuri, nu contin fibre alimentare, au multe grasimi si sunt hipercalorice.

Datorita continutului mare de apa, fructele provoaca rapid senzatia de satietate, ceea ce inseamna ca putem manca 5 prajiuri fara sa ne saturam, in timp ce 3-4 mere ne potolesc rapid foamea. Si medicii atrag atentia in ceea ce priveste excesul de fructoza, caci este asociat pe langa obezitate si cu bolile cardiovasculare sau atacul de guta. Dulciurile pe baza de fructoza sunt recomandate diabeticilor, al caror organism tolereaza mai bine fructoza, deoarece nu are nevoie de insulina pentru a fi prelucrata si transportata catre celule.

Atentie insa, dulciurile in care zaharul este substituit de fructoza au acelasi efect ca si cele cu zahar, solutia fiind consumarea de fructe in stare cruda, naturala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare