Dieta si nutritie

#digestie sanatoasa #suplimente alimentare #alimente

Digestie sanatoasa in mod natural. Alimente si suplimente recomandate

Procesul de digestie este foarte complex si necesita prezenta vitaminelor si mineralelor pentru ca toti nutrientii sa fie absorbiti corespunzator. Astfel, pentru o digestie optima, dieta trebuie sa fie variata, bogata mai ales in fructe si legume. O dieta dezechilibrata sau restrictiva poate produce tulburari de tranzit intestinal, cum ar fi balonare si constipatie. In mod particular, un aport optim de fibre dietetice si bacterii benefice sustine tranzitul intestinal. Iata care sunt alimentele si suplimentele alimentare care mentin o digestie sanatoasa.

Taratele de ovaz

Spre deosebire de fulgii de ovaz, taratele de ovaz sunt mai bogate in fibre alimentare. FIbrele hranesc bacteriile benefice din intestin, maresc bolul fecal si promoveaza motilitatea intestinala, usurand tranzitul intestinal. Taratele pot fi adaugate atat in smoothie-uri, cat si in terciuri de cereale. 

Iaurtul

Iaurtul este un aliment fermentat, ceea ce inseamna ca are in compozitie culturi de bacterii bune, cu efect probiotic. Astfel, consumul de iaurt sustine sanatatea microbiotei intestinale.

Kefirul

Kefirul este considerat un superaliment, datorita efectului sau probiotic. Acesta contine atat bacterii, cat si drojdii benefice. Daca nu l-ai inclus inca in alimentatie, este timpul sa o faci.

Varza murata

Varza murata este foarte bogata in probiotice, la fel ca alte vegetale murate (cum ar fi castraveti). Totusi, este important sa optezi pentru cea preparata in casa. Vegetalele fermentate din comert sunt pasteurizate, deci bacteriile benefice nu mai sunt vii.

Anghinarea

Anghinarea poate ameliora o indigestie (“8 Digestive Health Supplements”). Aceasta poate fi inclusa in alimentatie, insa se gaseste si sub forma de suplimente. Totusi, persoanele cu alergie la ambrozie si polen pot prezenta reactii alergice la anghinare.

Fenicul

Feniculul este un condiment adesea utilizat in bucatarie. Pe langa aroma sa placuta, acesta are efecte antispasmodice asupra tractului digestiv (Amy Goodson, “The 19 Best Foods to Improve Digestion”).

Menta

Ceaiul de menta sau suplimentele cu extract de menta pot fi utile in ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi balonare si disconfort abdominal (Amy Goodson, “The 19 Best Foods to Improve Digestion”).

Cerealele integrale

Spre deosebire de cerealele rafinate, cele integrale sunt mai bogate atat in fibre, cat si in vitamine din complexul B. Astfel, consumul acestora in detrimentul celor rafinate poate imbunatati semnificativ tranzitul intestinal.

Merele

Merele sunt bogate in pectine, un tip de fibre solubile. Pentru a te bucura de intreaga cantitate de fibre din compozitie, este important sa nu indepartezi coaja.

Perele

O para medie (180 g) asigura 5 g de fibre, aflandu-se astfel in topul alimentelor bogate in fibre. Si in acest caz, este important sa consumi si coaja fructului. 

Portocalele

Si portocalele se numara printre cele mai bogate fructe in fibre dietetice. O portocala de 150 g asigura 4 g de fibre.

Enzime digestive

Suplimentele cu enzime digestive se afla printre tratamentele naturiste pentru digestie. Acestea ajuta organismul sa descompuna nutrientii si sa ii absoarba corespunzator. Problemele de tranzit intestinal pot aparea si in contextul unui deficit de enzime digestive. Cere sfatul medicului inainte de utilizare.

Taratele de psyllium

Taratele de psyllium sunt un remediu eficient pentru constipatie (“8 Digestive Health Supplements”). Acestea sunt foarte bogate in fibre si sarace in calorii. Este important sa consumi multe lichide, daca incluzi taratele in alimentatia zilnica.

L-g lutamina

L-glutamina este un aminoacid care se gaseste in mod natural in alimente. Totusi, acesta poate fi suplimentat, pentru beneficii asupra sanatatii digestive (“8 Digestive Health Supplements”). L-glutamina este cunoscuta pentru efectul sau de reducere a permeabilitatii intestinale, un factor de risc pentru sanatate.

Probioticele

Probioticele reprezinta bacteriile bune care colonizeaza intestinul in mod natural. In cazul unui dezechilibru al florei intestinale, problemele de tranzit nu intarzie sa apara. Pentru refacerea florei intestinale, cere sfatul medicului cu privire la un supliment cu probiotice.

Lista nu se opreste aici. O digestie sanatoasa poate fi sustinuta cu ajutorul unei diete diversificate, bogata in alimente de origine vegetala. Daca te confrunti cu simptome digestive persistente, adreseaza-te medicului.

Referinte:

  1. “8 Digestive Health Supplements.” WebMD, 2021, www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-digestive-health. Accessed 8 May 2022.
  2. Goodson, Amy. “The 19 Best Foods to Improve Digestion.” Healthline, Healthline Media, 15 Aug. 2018, www.healthline.com/nutrition/best-foods-for-digestion#TOC_TITLE_HDR_13. Accessed 8 May 2022.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare