Dieta si nutritie

#sanatate #inima #boli #dieta atkins #dieta #carbohidrati #efectele dietelor

Dietele fara carbohidrati: efecte nebanuite

Curele de slabire fara carbohidrati nu sunt sanatoase, avertizeaza cercetatorii. O alimentatie bogata in grasimi, dar saraca in carbohidrati, poate duce la aparitia bolilor cardiovasculare. Potrivit unui studiu, persoanele care tin o astfel de dieta pe termen lung sunt predispuse la cresterea in greutate si la diverse boli de inima.

Faimoasa dieta Atkins pare sa predispuna la aparitia bolilor de inima. Cel putin asta sustin cercetatorii de la Universitatea Umea, citati de everydayhealth.com. Ei afirma ca dietele bazate pe un continut scazut de carbohidrati, principiu intalnit si in celebra cura de slabire, duce la cresterea nivelului de colesterol.


Dieta Atkins duce la ingrasare pe termen lung

Studiul, publicat in revista National Journal, a analizat rezultatele obtinute pe parcursul a 25 de ani asupra a 140.000 de pacienti suedezi.

"In timp ce dietele sarace in carbohidrati, dar bogate in grasimi accelereaza procesul de slabire pe termen scurt, aceste rezultate demonstreaza ca persoanele care tin o astfel de dieta nu isi pastreaza greutatea pe termen lung. In plus, aceasta cura de slabire creste colesterolul, fapt ce are un impact major asupra riscului aparitiei bolilor cardiovasculare", a declarat profesorul Ingegerd Johansson, cel care a condus echipa de cercetatori.

Astfel, Indicele Masei Corporale nu numai ca nu a scazut, insa pe masura trecerii timpului acesta s-a marit, in ciuda eforturilor participantilor la studiu de a avea o alimentatie sanatoasa.


Avocado si nuci pentru o inima sanatoasa

Studiul a analizat datele unor programe nationale si regionale implementate de autoritatile suedeze pentru reducerea consumului de grasimi. Astfel, in primii ani s-a observat o imbunatatire in ceea ce priveste nivelul de grasimi din corp al celor care au participat la programe.

In 1992, barbatii mancau cu 3% mai putini grasimi ca in 1985, in timp ce femeile cu 4% mai putin, iar aceasta rata a ramas stabila pana in 2005. Insa odata cu popularizarea dietelor bogate in grasimi saturate si sarace in colesterol, cifrele au revenit la valorea de dinaintea anului 1985. Astfel, consumul pastelor sau cel al cartofilor dulci s-a redus, in timp ce colesterolul a crescut.

Specialistii recomanda consumul de cereale integrale, nuci, legume si fasole pentru a avea o inima sanatoasa si o dieta optima pentru slabire. Grasimile saturate din prajeli, carnea grasa si lactate grase sunt de evitat. Poti consuma, in schimb, oua, peste, avocado, nuci sau pui.

Foto:dollkid.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului