Dieta si nutritie

#legume #proteine #fructe #grasimi #carne #dieta #slabit #iritabilitate

Dietele bogate in proteine: bunele sau rele?

Vrei sa slabesti rapid fara sa renunti la alimentele bazate pe carne, lactate sau oua? Dietele bogate in proteine te vor ajuta sa dai jos kilogramele nedorite in timp ce mananci. Studiile spun ca proteinele satisfac senzatia de foame mai bine decat o fac carbohidratii sau grasimile. Totusi, nu te apuca de o dieta bazata pe aminoacizi fara sa cunosti care sunt beneficiile, dar si riscurile pe care le implica acest lucru.

Ce sunt dietele bogate in proteine

Proteinele pot constitui jumatate din caloriile consumate de tine zilnic. Cele mai multe proteine provin din surse animale (carnea, ouale sau branza), insa si din surse vegetale, precum soia. Atunci cand te apuci de o dieta bogata in proteine, metabolismul ti se schimba. Dispare senzatia de foame, insa si metabolismul este dat peste cap. Asta pentru ca organismul pierde carbohidratii, iar in lipsa lor incepe sa arda grasimile pentru a avea energie.

Ce poti consuma

In principiu, poti consuma de toate, de la fripturi (carne fara grasimi) de vita, porc sau pui, pana la peste, oua, lapte (lactate degresate) si chiar produse din soia, care ajuta si la reducerea nivelului de colesterol.

Beneficii

Curele de slabire cu ajutorul alimentelor bogate in proteine nu lasa tesutul muscular sa se epuizeze, cum se intampla in cazul altor diete in care te lupti cu senzatia de foame, iar scaderea in greutate se face prin reducerea rezervelor de carbohidrati din corp.

Alt beneficiu de care te bucuri atunci cand tii o astfel de dieta este acela ca energia nu este consumata din rezervele organismului. Este recomandat ca, dupa ce atingi greutatea dorita, sa mai urmezi cateva luni un regim bogat in proteine, dar in care sa incorporezi si fructe, legume, cereale integrale si alte alimente, insa in cantitati moderate.

Riscuri

O astfel de dieta are si dezavantaje. Chiar daca pierzi kilograme rapid, exista sansa sa te confrunti cu dureri de cap, senzatii de greata, irascibilitate sau chiar palpitatii cardiace.

Pentru a preveni aceste simptome, este nevoie sa consumi multa apa. Aceste cure nu sunt sanatoase cand sunt tinute pe termen lung, avertizeaza specialistii, altfel risti sa te confrunti cu osteoporoza sau boli de rinichi mai tarziu in viata.

Sursa foto: healthyinsid3.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare